CARLES PUIGDEMONT

'GOTOVO JE, NIŠTA OD NEZAVISNOSTI, ŽRTVOVALI SU ME MOJI LJUDI, JA SE VIŠE NEĆU BORITI' Procurile privatne poruke katalonskog lidera, priznao je poraz

Carles Puigdemont
 Albert Gea / REUTERS

Smijenjeni predsjednik Katalonije Carles Puigdemont priznao je da je, barem što se njega tiče, borba za nezavisnost te španjolske regije gotova, piše The Guardian. Puigdemont osim toga tvrdi i da su ga "njegovi" žrtvovali.

Tako stoji u privatnim Puigdemontovim porukama koje su u srijedu objavljene na španjolskoj komercijalnoj televizijskoj postaji Telecinco u programu novinarke Ane Rose Quintane.

Snimatelj te televizijske postaje zabiježio je Puigdemontove poruke kada ih je ovaj slao bivšem ministru zdravstva njegove vlade Toniju Comínu dok je potonji boravio u belgijskom gradu Leuvenu. Puigdemont je Comínu poruke na katalonskom jeziku slao putem aplikacije Signal.

U porukama se spominju i "posljednji dani Republike Katalonije" i sugeriraju da je svrgnuti predsjednik spreman odustati od povratka na svoje mjesto predsjednika.

"Vjerojatno si shvatio da je ovo završilo", piše u jednoj poruci. "Naši su nas ljudi žrtvovali. Ili samo mene."

U drugoj se poruci spominje Joan Tardà, član katalonskog parlamenta koji se zalaže za nezavisnost, a koji je prošlog vikenda sugerirao da bi Puigdemont mogao odstupiti sa svoje dužnosti kako bi mogao dopustiti drugom kandidatu da postane predsjednik.

"Bit ćete ministri (nadam se i priželjkujem), ali mene su već žrtvovali upravo kako je Tardà rekao."

U trećoj poruci Puigdemont piše da je plan španjolske vlade uspio te da se nada da će to dovesti do puštanja četvorice katalonskih lidera iz zatvora.

Poruke su poslane u trenutku kada je Puigdemont putem društvenih medija pozvao na zajedništvo i najavio da se planira vratiti na mjesto predsjednika. Naime, na prošlim izborima održanima u prosincu stranke koje su za nezavisnost Katalonije uspjele su zadržati većinu u regionalnom parlamentu.

Puigdemont je u srijedu priznao da je poslao poruke, ali je također rekao da i dalje misli da je najbolja osoba za zastupanje interesa Katalonaca. "Novinar sam i uvijek sam razumio granice poput privatnosti koje se ne smiju prijeći", napisao je na Twitteru. "Čovjek sam i ja, kao i drugi, ponekad sumnjam. Ja sam i predsjednik te se neću povući zbog poštovanja koje osjećam prema Kataloncima i Kataloniji. Naprijed!"

Glasnogovornik Katalonske europske demokratske stranke nije komentirao poruke, rekavši da oni ne šalju poruke preko "WhatsAppa" već da šalju samo službene kakve je Puigdemont poslao.

Comínov je odvjetnik za katalonski radio RAC1 rekao da poruke nisu neistinite, ali da su pribavljene na ilegalan način te da će tužiti televizijsku postaju Telecinco.

Kataloniju od kraja listopada direktno kontrolira španjolska vlada na čelu s premijerom Marianom Rajoyjem. Podsjećamo, nakon što je Katalonija unilateralno proglasila nezavisnost njezin je predsjednik Carles Puigdemont svrgnut s vlasti te su sazvani novi izbori. Puigdemont je pobjegao u Bruxelles gdje trenutno boravi, a tereti ga se za pobunu i nenamjensko trošenje javnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:00