REFORME U IMIGRACIJSKOJ ZEMLJI

GOTOVO JE S TRAŽENJEM POSLA U AUSTRALIJI? Postrožuju se kriteriji: 'Ukidamo vizu 457 koju koristi 95.000 stranih radnika'

australian visa and australian arrival immigration stamp, Image: 262912936, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.

Turnbull je odbio sugestije da je promjene vizne politike donijeta kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: "Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australcima i australske vrijednosti".

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih 'viza 457'.

"Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju - australski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji", rekao je. "Nećemo više dopuštati da 457 vize budu putovnice za poslove koji bi mogli i trebali raditi Australci", dodao je. 

Ta je viza uvedena je kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo posjednicima vize da dovedu članove obitelji u Australiju. Međutim zaglibila je u kontroverzi zbog optužbi da neki poslodavci uvoze radnu snagu zbog jeftinoće, a ne da ispune nestašicu kvalificirane radne snage. Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: "Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet".

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo