SASTANCI

Grabar-Kitarović u New Yorku razgovarala s izvršnom direktoricom UNICEF-a i predsjednicom Nepala

 
Bidya Devi Bhandari i Kolinda Grabar-Kitarović
 Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je na marginama konferencije UN-a u New Yorku sastanak s izvršnom direktoricom UNICEF-a, Henriettom Fore, a potom s predsjednicom Nepala, Bidyjom Devi Bhandari, priopćeno je u srijedu iz njezina ureda.

Kako je priopćeno, u razgovoru s izvršnom direktoricom UNICEF-a Henriettom Fore, predsjednica je izrazila zahvalnost UNICEF-u za izravnu pomoć djeci i ženama u Hrvatskoj te kazala kako se suradnja s UNICEF-om značajno razvila u istinsko i plodonosno partnerstvo, koje koristi djeci u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ovaj proces je olakšan našom uspješnom transformacijom da od zemlje koja je bila korisnik međunarodne pomoći postanemo zemlja donatorica UN-ovim fondovima i projektima, istaknula je Grabar-Kitarović te dodala kako danas imamo veliki potencijal pomoći drugim zemljama u krizi i djeci širom svijeta, kao i podijeliti naše primjere dobre prakse i izvan granica.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore čestitala je Grabar-Kitarović na preuzimanju predsjedanja Vijećem žena svjetskih lidera, kazavši kako je to dobar način kojim se pitanja žena u politici mogu osvijestiti na globalnom planu, te ju upoznala s programima UNICEF-a koji su namijenjeni djeci, a mogli bi se primijeniti u Hrvatskoj.

Ured predsjednice
Kolinda Grabar-Kitarović i Henrietta Fore

Bilateralni sastanak Grabar-Kitarović s predsjednicom Savezne Demokratske Republike Nepala bio je prilika za produbljivanje suradnje dviju država na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Odnosi između Hrvatske i Nepala su dobri i bez otvorenih pitanja, no sugovornice su zaključile kako je suradnja nedovoljno razvijena.

Razmijenile su mišljenja i o planu nepalske vlade za razminiranje. Grabar-Kitarović istaknula je da hrvatska poduzeća imaju veliko iskustvo u tome i da bi Nepal mogao razmotriti korištenje hrvatske opreme za razminiranje, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:28