OKO 250 TISUĆA LJUDI

GRAĐANI EU ČEKAJU POVRATAK SVOJIM DOMOVIMA Koordiniraju se aktivnosti za one koji su se zatekli izvan svojih zemalja kada je ograničeno kretanje

 Vivek Prakash / AFP

Oko 250.000 građana Europske unije zbog koronakrize još čeka na povratak svojim domovima iz trećih zemalja, dok ih se 350.000 do sada vratilo u svoje zemlje, izjavio je u petak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je održao videokonferenciju za novinare nakon videokonferencije ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Glavna tema bila je repatrijacija europskih građana koji su se zatekli izvan svojih zemalja u trenutku kada je u cijelom svijetu znatno ograničeno kretanje i otkazani letovi, te koordinacija konzularnih aktivnosti zemalja članica.

Također su razgovarali o jačanju međunarodne suradnje i borbi protiv dezinformacija.

"Zemlje članice žele poboljšati međusobnu koordinaciju na repatrijaciji svojih građana", rekao je Borrell.

On je također rekao da zemlje članice žele surađivati s Europskom komisijom i s internetskim platformama u borbi protiv širenja lažnih vijesti, "koje mogu imati opasne posljedice po zdravlje".

Visoki predstavnik je istaknuo važnost potrebe pomaganja najsiromašnijim dijelovima svijeta u rješavanju koronakrize, prije svega u Africi.

"Ako se koronakriza ne riješi svugdje, to znači da uopće nije riješena i da bi moglo doći do teških posljedica. Situacija u Africi može izmaknuti kontroli vrlo brzo jer tamo nema zdravstvene skrbi kao u Europi.

Moramo pomoći Africi", rekao je Borrell, dodajući da u Africi na 10 tisuća stanovnika dolazi samo jedan liječnik.

Borrell kaže da pozorno prati stanje u kriznim žarištima u Siriji i Libiji, da je po desetak sati na telefonu dnevno, iako je koronakriza skrenula pozornost javnosti s tamošnjih sukoba.

Pandemija je na mnogim mjestima dovela do prekida vatre, "ali nažalost ne i u LibijI", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:26