SLAVNA KATEDRALA

GRADILI SU JE STO GODINA I PROGLASILI JE REMEK-DJELOM SVJETSKE ARHITEKTURE Crkva Notre-Dame jedan je od simbola Pariza i cijele Francuske

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2019. u 20:13

Charles Platiau / Reuters / Profimedia, Alamy

Notre-Dame, prije i tijekom požara

U pariškoj katedrali Notre-Dame u ponedjeljak poslijepodne izbio je požar koji je zahvatio gotovo kompletni krov zgrade.

Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve za koju je Katolička Crkva u Francuskoj rekla da se doslovno počela raspadati.

Katedrala Notre-Dame slovi kao jedan od najboljih primjera francuske gotičke arhitekture. Njezina je gradnja započeta 1163. godine, a velikim je dijelom završena točno sto godina kasnije. Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena -  duga je 128 metara, široka 48 metara, a njezini su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti i zastrašujućim vodorigama. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Kao i mnoge druge crkve u Europi i Notre-Dame je prošla kroz niz promjena tijekom svoje povijesti, a veliku je štetu pretrpjela tijekom Francuske revolucije kada je velik dio religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen. Tijekom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpjela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

No, nikada u povijesti Notre-Dame nije pretrpjela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u tijeku.

Sredinom 19. stoljeća provedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20 stoljeću uslijedile su još dvije velike obnove. No, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje posjeti oko 12 milijuna ljudi (više nego Eiffelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

Inače, prije dvije godine katedrala se našla na stranicama crne kronike kada su ispred nje francuski policajci upucali muškarca koji je čekićem napao jednog od službenika policije.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo