ANNE HIDALGO

GRADONAČELNICA PARIZA SPREMNA PRIHVATITI ASIJU BIBI 'Nemojmo čekati da se dogodi drama. Sada treba djelovati'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.11.2018. u 20:46

Profimedia

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla je u ponedjeljak kako Francuska ima obvezu pomoći kršćanki Asiji Bibi te da treba zatražiti od Pakistana da je pusti da potraži utočište u nekoj drugoj zemlji, istaknuvši kako je spremna primiti ju u Parizu.

"Kada je Vrhovni sud Pakistana oslobodio Asiu Bibi optužbi to je bio pravo olakšanje za sve one koji su joj pružali podršku i pozivali na njezino oslobađanje posljednjih godina", rekla je socijalistička gradonačelnica tijekom puta u Lille gdje se održava Opća skupština frankofonih gradonačelnika.

"Ali njezina je situacija posebno osjetljiva jer je i dalje zatvorena i njezinim bližnjima prijete smrću", dodala je.

"Francuska ima obvezu pomoći joj, kao i njezinoj obitelji i treba tražiti od Pakistana da joj dozvoli odlazak u drugu zemlju, gdje će biti sigurna i gdje će moći slobodno prakticirati svoju kršćansku vjeru", rekla je Hidalgo i dodala da ju je spremna prihvatiti u Parizu.

Gradska uprava Pariza je 2014. dodijelila Asiji Bibi počasno državljanstvo kako bi "pridonijela njezinoj zaštiti".

"Ako se Francuska i međunarodna zajednica ne pokrenu, možemo očekivati najgore za Asiju Bibi. Nemojmo čekati da se dogodi drama. Sada treba djelovati", upozorila je gradonačelnica.

Vrhovni sud Pakistana oslobodio je u 31. listopada kršćanku Asiu Bibi, osuđenu na smrt zbog blasfemije 2010., čiji je slučaj izazvao zgražanje u inozemstvu i nasilje u zemlji. Međutim, njezino oslobađanje je dovedeno u pitanje nakon spornog dogovora zaključenog u petak između vlasti i islamističkih prosvjednika koji danima paraliziraju zemlju.

Dogovorom dviju strana predviđa se da se vlada neće protiviti podnošenju zahtjeva za preispitivanje odluke Vrhovnog suda u vezi s Asiom Bibi i da će pokrenuti postupak kako bi se njezino ime uvrstilo na popis osoba koje ne smiju napustiti zemlju.

Odvjetnik Asije Bibi izbjegao je u Nizozemsku pred nasilnim prosvjedima islamista i njihovih pristaša. On je izjavio u Den Haagu da je napustio zemlju "protiv svoje volje" dok UN i EU strahuju za njegovu sigurnost.

Odvjetnik Saiful Mulook otputovao je iz Pakistana u subotu. On je na konferenciji za novinare rekao da su ga dužnosnici UN-a i veleposlanici europskih zemalja čuvali tijekom tri dana i zatim ga zrakoplovom uputili u Nizozemsku protiv njegove volje. Rekao je da je želio ostati u Pakistanu do izlaska Asije Bibi iz zatvora.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo