NIJE ZADOVOLJAN

GRADONAČELNIK SARAJEVA IVO KOMŠIĆ 'Osuđen je za sve što se zbivalo tijekom više od 1400 dana opsade, ali trebao je dobiti doživotnu'

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić izjavio je u četvrtak kako je važno to što je u presudi Radovanu Karadžiću potvrđena njegova izravna odgovornost za troipolgodišnji teror nad glavnim gradom Bosne i Hercegovine i opsadu u kojoj je ubijeno više od 11.000 njegovih stanovnika, istodobno istaknuvši kako nije zadovoljan izrečenom kaznom jer bi ona morala biti maksimalna s obzirom na karakter počinjenih zločina.

U izjavi za Hinu Komšić je izjavio kako je objavljenom presudom dokazana Karadžićeva krivnja za teror nad građanima Sarajeva, o kojoj nitko tko je u tom gradu proveo ratne godine nije ni mogao imati nikakve dvojbe.

"Osuđen je za sve što se zbivalo tijekom više od 1400 dana opsade. Svi mi koji smo ovdje bili i znamo u kakvoj smo opasnosti bili upravo zbog toga ne možemo biti zadovoljni presudom", kazao je Komšić.

Njega je ocjena kako bi "najveća kazna", odnosno doživotna kazna, bila jedina pravedna, jer je nečuveno da je jedan grad potkraj 20. stoljeća mogao biti držan u takvoj opsadi.

"Ovdje je ubijeno više od deset tisuća ljudi i više od tisuću i pol djece. Ne znam što bi još trebalo uraditi da bi čovjek bio doživotno sklonjen iz civilizacije koju je uništavao", kazao je Komšić.

Konstatirao je kako će ova presuda teško doprinijeti pomirenju, jer Karadžić i danas ima pristalica.

"Mnogi vjeruju, pa i on sam, da je bio u pravu. Ne vidi se na njemu neki znak kajanja i to jest problem pa bi te kazne morale biti veće kako bi svi iz njih izvukli pouke. To su pouke ne samo za zločince, nego za čovječanstvo, kako bi se znalo da slijedi najstroža kazna za ovakva nedjela", zaključio je gradonačelnik Sarajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40