ORIGINALNI RECEPT

GRADSKE VLASTI RIJEŠILE GORUĆI PROBLEM, ALI SU GADNO NALJUTILI VOZAČE 'Ovakvog harača nema nigdje drugdje u regiji'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2017. u 13:33

A Bosnian driver stands by his car as the traffic comes to a standstill in central Sarajevo April 6, 2009. Workers of Sarajevo's public transport system went on a strike causing major traffic problems as the Bosnian capital marks its day and the 17th anniversary of its 1992-95 siege. REUTERS/Danilo Krstanovic (BOSNIA AND HERZEGOVINA POLITICS CONFLICT) - GM1E5461Q1A01
REUTERS

SARAJEVO - Lokalne vlasti u Sarajevu smislile su orginalni recept kako riješiti problem parkiranja vozila u gradu zagušenom lošim cestama i velikim prometom i to tako što će potpuno ukinuti besplatni parking. 

 

Kako u četvrtak prenose lokani mediji, ovog tjedna počela je provedba odluke po kojoj se u sve tri parking zone na području grada uvodi naplata od 0 do 24 sata, uključujući tu dane vikenda i praznika.

 

Kao i u brojnim drugim europskim radovima parking se u Sarajevu do sada plaćao radnim danima u razdoblju od 7 do 20 sati, dok je parkiranje u noćnim satima te nedjeljom i praznicima bilo besplatno.

 

Šokirani vozači počeli su tražiti objašnjenje za uvođenje ovakvog "harača" kakvoga nema nigdje drugdje u glavnim gradovima država regije.

 

Iz Komunalnog poduzeća "Rad", koje upravlja javnim parkirnim površinama, stiglo je objašnjenje kako je zapravo riječ o uredbi vlade Sarajevske županije, za koju nitko nije znao niti čuo, a donosena je još 2016. godine.

 

Do sada se nije se primjenjivala jer je, kako tvrde iz "Rada",  kasnila nabavka i postavljanje parkirnog automata za plaćanje.

 

"Parking se od sada naplaćuje 24 sata prema članku 20. te uredbe", kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik "Rada".

 

Parkiranje u Sarajevu je razmjerno skupa zabava jer u najužoj gradskoj zoni za to treba izdvojiti dvije konvertibilne marke odnosno jedan euro po satu.

 

Onima koji tu obvezu pokušaju izbjeći komunalni redari najprije ostave opomene, a nakon toga slijedi blokada kotača "lisicama", za čije uklanjanje valja platiti dodatnih 30 KM odnosno 15 eura.

 

Kako riješiti taj problem u noćnim satima, kada ne rade ni banke niti pošte na kojima bi valjalo platiti kaznu, u "Radu" se nisu mogli dosjetiti pa ću pribjegli kompromisnoj odluci: u noćim satima i vikendom onima koji ne plate ostavljat će opomene.

 

No za svaki slučaj i po danu i po noći ordinirat će pauk-služba, a ukoliko oni odnesu automobil za koji nije plaćen parking vlasnika će to stajati stotinjak eura.

ELIPSO

Izdvajamo