BOLESNIK S JUGA

Grci još uvijek bez dogovora o novoj vladi. Papandreou: Novom premijeru želim sreću

Vlast u Grčkoj će do izbora preuzeti koalicijska vlada koja ima zadatak primjeniti paket pomoći EU
 AP

ATENA - Želim uspjeh novom premijeru i, naravno, novoj vladi. Bit ću iz njih i snažno ih podupirati - izjavio je grčki premijer na odlasku George Papandreu u svom televizijskom obraćanju naciji te potvrdio da su se grčki politički čelnici složili oko nove vlade.

No, par sati kasnije Reuters je objavio kako se grčki političari ipak još nisu uspjeli dogovoriti oko sastava nove prijelazne vlade. Naime, predstavnici najmanje stranke koalicije Laos nezadovoljni su napustili predsjedničku palaču. Pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Papandreou nije, međutim, naveo tko će ga zamijeniti na premijerskoj dužnosti. Izvori iz dviju najjačih stranki navode kako će vladu predvoditi predsjednik parlamenta Filipos Petsalnikos.

Papandreou je ostavku donio nakon burnih previranja u čelništvu Grčke , koja su na kraju ipak rezultirala prihvaćanjem paketa pomoći EU.

Nakon što provede paket mjera EU, Grčka će provesti parlamentarne izbore kako bi izabrala novo čelništvo države.

A politički nasljednici su bili uobičajena pojava u Grčkoj, jer je i sam Papandreou zapravo nasljednik svog oca i djeda, koji su držali pozicije premijera.

Vlast je preuzeo 2009. godine na platformi koja je obećavala borbu protiv deficita i nagomilanih dugova. Našao se pred velikim zadatkom, u kojem je morao uvjeriti Europsku uniju i Međunarodni monetarni fond da Grčkoj posudi novac, a s druge strane je imao pobunjeni grčki narod koji je trebao stegnuti remen kako bi se dugovi vratili.

Recesija nije jenjavala, a zbog krize u koju je Grčka bacila cijelu eurozonu dogovoren je paket pomoći kojim bi se stabilizirala situacija na financijskom tržištu. Tu Papandreou čini svoju pogrešku i odbija primiti paket pomoći EU, kao i dodatno stezanje remena, bez provođenja referenduma. Taj potez je naišao na osude i u Grčkoj i u svijetu , Papandreou tog trenutka gubi vlast.

Prepuštanje vodstva Grčke koalicijskoj vladi mogao bi se doživjeti kao poraz Georgea Papandreoua, ali i kao dostojan uzmak vođe koji je vodio zemlju kroz najteže razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:49