PRVI POZITIVNI POMACI

GRČKA IZLAZI IZ RECESIJE, USKORO SMANJENJE POREZA Premijer: 'Stajemo na svoje noge'

Grčki premijer Antonis Samaras poručio je da bi u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod konačno mogao zabilježiti rast. Nije naveo konkretnije procjene, no bio bi to prvi kvartalni rast od 2008. godine, kada je počela recesija
 AFP

ATENA - Grčka će u trećem tromjesečju vjerojatno izaći iz recesije koja traje od 2008. godine, a tamošnja je vlada najavila i smanjenje poreza uvedenih na vrhuncu dužničke krize, što bi bio prvi signal da se dugogodišnja politika striktne proračunske štednje bliži kraju.

Grčki premijer Antonis Samaras poručio je u subotu u svom godišnjem izvješću o stanju u gospodarstvu da bi u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod konačno mogao zabilježiti rast.

Nije naveo konkretnije procjene, no bio bi to prvi kvartalni rast od 2008. godine, kada je počela recesija koja je srezala vrijednost grčkog gospodarstva za gotovo četvrtinu.

Nadu u to podržavaju podaci Eurostata, prema kojima je grčki BDP u drugom tromjesečju pao za samo 0,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najmanji pad gospodarstva od trećeg kvartala 2008. godine.

U prvom je tromjesečju BDP pao 1,1 posto, pa bi, ako u drugoj polovini godine gospodarstvo značajnije poraste, u cijeloj ovoj godini mogao zabilježiti rast u odnosu na prošlu godinu.

„Ovo je godina kada Grčka staje na vlastite noge. Da, i dalje je ranjena, no rane joj zacjeljuju i gleda u budućnost“, kazao je Samaras.

Najavio je, također, da će vlada uskoro smanjiti poreze na potrošnju lož ulja za 30 posto, a bit će smanjen i porez solidarnosti, kao i neki drugi porezi uvedeni na vrhuncu dužničke krize.

O tome grčka vlada pregovara s predstavnicima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, a detalji popuštanja porezne presije bit će objavljeni u listopadu s prijedlogom proračuna za iduću godinu.

Bio bi to prvi signal da se politika striktne proračunske štednje, kojom je oštro srezana javna potrošnja a povećana porezna presija, nakon više od četiri godine bliži kraju.

Grčka je još daleko od potpunog ozdravljenja. Njezin javni dug iznosit će ove godine, prema procjenama, 177 posto BDP-a, no uspjela je dovesti u red proračunske izdatke. Lani je tako zabilježila proračunski višak, ako se isključe izdaci za kamate.

Zahvaljujući tome, vratilo se povjerenje investitora u tu zemlju, koja se 2012. godine našla na rubu bankrota od kojega je spašena međunarodnom pomoći pod vodstvom EU-a i MMF-a, pa se ove godine Grčka vratila na međunarodna financijska tržišta. Već je u dva navrata uspješno izdala nove obveznice, a do kraja godine očekuje se još jedno izdanje.

No, premda mu rane zacjeljuju, grčkom gospodarstvu predstoji još dug put do potpunog ozdravljenja, zaključuju analitičari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:17