NAKON REFERENDUMA

'GRČKA NE MOŽE PODNIJETI NOVE MJERE ŠTEDNJE' Ozbiljno upozorenje UN-ovog stručnjaka

 AFP

Grčka ne može podnijeti nove mjere štednje zato što bi to izazvalo nove socijalne nemire i smanjilo izglede za njezin gospodarski oporavak, poručio je neovisni stručnjak Ujedinjenih naroda (UN) za pitanja zaduženosti.

Grci su na nedjeljnom referendumu velikom većinom glasova odbili uvjete daljnje financijske pomoći međunarodnih kreditora, pojačavši neizvjesnost u pogledu budućnosti Grčke u eurozoni te zaoštrivši napetosti u odnosima sa zajmodavcima, komentira Reuters.

Juan Pablo Bohoslavsky, UN-ov nezavisni stručnjak za inozemne dugove, izjavio je u istupu pred novinarima u Pekingu da bi grčki kreditori u Europskoj uniji trebali više pažnje posvetiti što o pitanjima duga govori međunarodno pravo.

"Imam dojam da je EU zaboravio da međunarodni zakoni o ljudskim pravima igraju ključnu ulogu u financijama odnosno da bi tako trebalo biti. Međunarodna zajednica pridaje veliku važnost međusobnoj povezanosti ljudskih prava i financija", naglasio je Bohoslavsky, koji nastupa u ime Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

"Poruka je da bi, kad bi sudionici u grčkoj tragediji ozbiljnije shvaćali ono što govore zakoni o ljudskim pravima, sve bilo jednostavnije, posebno grčkom narodu", dodao je.

Mjere štednje nametnute Grčkoj nisu polučile ciljani učinak, istaknuo je Bohoslavsky, dodajući kako će još tijekom dana posjetiti dugovima izmučenu zemlju.

"Poruka grčkog naroda vrlo je jasna - 'ne' daljnjim mjerama štednje. Ustvari, ako pogledate brojke, vidite da mjere štednje uistinu nisu pomogle oporavku zemlje", kazao je.

U odvojenom je istupu stručnjak UN-a izrazio zabrinutost zbog izvješća o nestašici hrane i lijekova u Grčkoj, napominjući kako je zatražio sastanak s dužnosnicima EU-a kako bi ih podsjetio na njihove obveze prema Grčkoj po pitanju ljudskih prava.

U posjetu Kini na poziv tamošnje vlade Bohoslavsky je također prenio poruku o nužnosti razmatranja ljudskih prava u globalnom kreditiranju, što je važno pitanje za Kinu koja upravo uspostavlja dva nova multilateralna zajmodavca - Azijsku banku za ulaganja u infrastrukturu (AIIB) i Novu razvojnu banku.

"Uskogrudna zamisao o učinkovitosti u kojoj ljudska prava imaju ograničenu ulogu ne bi smjela pronaći put u te dvije banke", kazao je.

Kina je obećala da će AIIB slijediti najbolje prakse na globalnoj razini po pitanju transparentnosti i upravljanja.

Udruge za zaštitu ljudskih prava često kritiziraju Kinu zbog bezuvjetnog kreditiranja zemalja, posebno u Africi, kojim se zbog izostanka odgovarajućeg nadzora potiče korupcija i zlouporabe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:25