U POSJETI GRČKOJ

GRČKA NE ODUSTAJE OD ZAHTJEVA DA NJEMAČKA PLATI RATNU ODŠTETU Merkel: 'Preuzimamo odgovornost za zločine, ali zahtjev su trebali podnijeti ranije'

 
Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos
 Alkis Konstantinidis / REUTERS

Njemačka "potpuno preuzima odgovornost za zločine" koje su počinili nacisti u Grčkoj, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, drugog dana svojeg prvog službenog posjeta Ateni od 2014. godine.

"Potpuno preuzimamo odgovornost za zločine koje su u Grčkoj počinili nacionalsocijalisti ....", kazala je.

"Svjesni smo koliko je Njemačka uzrokovala patnji Grčkoj u vrijeme nacionalsocijalizma. To nas je naučilo da učinimo sve što je moguće da njegujemo dobre odnose s Grčkom i međusobno se podržavamo na korist i Grčkoj i Njemačkoj", kazala je.

Bivši njemački predsjednik Joachim Gauck zatražio je 2014. javno "oprost u ime Njemačke" od obitelji žrtava pokolja koji je počinila njemačka vojska tijekom Drugog svjetskog rata u planinama na sjeveru Grčke.

Merkel je u petak razgovarala s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom koji je kazao da Grčka ne odustaje od svojeg zahtjeva da joj Njemačka plati ratnu odštetu.

"To može biti pravno riješeno na europskoj razini", rekao je, dodajući da je grčko stajalište povijesno utemeljeno.

Merkel mu na to nije izravno odgovorila.

Grčko parlamentarno povjerenstvo objavilo je prije tri godine izvješće u kojem je procijenilo ratnu štetu na 289 milijarda eura.

No, Berlin smatra da je to poglavlje zatvoreno njemačkim ujedinjenjem 1990. zahvaljujući sporazumu u kojem se navodi da nova Njemačka neće više morati plaćati ratne odštete.

Njemačka tvrdi da je Grčka zahtjev trebala podnijeti prije potpisivanja tog sporazuma.

Njemačka je izvršila invaziju na Grčku 1941., a dijelove zemlje držala je pod okupacijom do 1944. godine.

Merkel je u razgovoru s grčkim premijerkom Aleksisom Ciprasom u četvrtak pohvalila žrtve koje su Grci podnijeli tijekom dužničke krize i odala priznanje grčkoj vladi na hrabrosti u ključnom pitanju novog imena Makedonije.

Merkel se tijekom dana sastala i s vođom oporbene desnice, Nove demokracije, Kyriakosom Mitsotakisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 01:31