SUMMIT U BRUXELLESU

'GRČKA NE PRIHVAĆA UCJENE!' Cipras optužio Bruxelles za zastrašivanje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2015. u 08:03

AFP PHOTO / JOHN THYS

Grčki se premijer požalio da je sastanak održan u "atmosferi zastrašivanja" opasnošću od bankrota ako Grčka ne prihvati prijedloge svojih europskih partnera

BRUXELLES - Grčki premijer Aleksis Cipras istaknuo je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja nikog ne ucjenjuje i da se neće dati ucjenjivati.

"Grčka ne ucjenjuje i ne prihvaća ucjene", rekao je Cipras na konferenciji za novinare nakon završetka summita, prvoga na kojem je sudjelovao novi grčki premijer.

Na summitu nije bilo rasprave o Grčkoj, osim što su čelnici upoznati s tijekom sastanka euroskupine u srijedu navečer, koji je završio bez zajedničke izjave, iako je gotovo bila dogovorena.

Dio sudionika maratanskog sastanka euroskupine već je otišao, misleći da je dogovorena zajednička izjava i da je na nju pristao i grčki ministar financija Janis Varufakis. Među onima koji su već bili otišli, uvjeren da je izjava prihvaćena, bio je i njemački ministar Wolfgang Schaeuble. Međutim, Varufakis je nakon još jednih konzultacija s Atenom odbio potpisati tu izjavu.

Cipras se požalio da je taj sastanak održan u "atmosferi zastrašivanja" opasnošću od bankrota ako Grčka ne prihvati prijedloge svojih europskih partnera.

"Mi nismo potpisali i nije se dogodila nikakva katastrofa", rekao je Cipras.

Ključni razgovori o položaju i budućnosti Grčke u eurozoni održat će se u ponedjeljak, 16. veljače, na sastanku ministara financija eurozone.

Izdvajamo