NOVE MJERE

GRČKA STRAHUJE ZBOG ERDOGANOVE PRIJETNJE Nakon najave novog migrantskog vala odmah su pojačali kontrolu morske i kopnene granice

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Grčka je pojačala kontrolu morske i kopnene granice s Turskom nakon što je Ankara poručila da neće zadržavati migrante, zbog ofenzive sirijske vojske protiv proturskih pobunjenika u Idlibu, rekli su vladini izvori u petak.

Visoki turski dužnosnik rekao je da Turska više neće zaustavljati migrante koji žele doći u EU, nakon što su je u petak sirijsko zrakoplovstvo, prema tvrdnjama Ankare, ubilo 33 turska vojnika u Idlibu.

Anonimni izvor iz grčke vlade rekao je za Reuters da Atena razgovara s Europskom unijom i NATO-om. Grčka je, za brojne migrante, bila prva EU zemlja u koju su dolazili ponajviše 2015. i 2016. iz Turske, dok EU nije sklopila sporazum s Ankarom.

Novinska agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskoj pokrajini Edirne koja graniči s Bugarskom i Grčkom.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da će vlasti pojačati granične kontrole kako bi spriječile širenje koronavirusa na egejske otoke, gdje tisuće migranata živi u lošim životnim uvjetima, čekajući rješenje zahtjeva za azilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19