SPORAZUM NA VIDIKU

Grčki ministar optimističan o postizanju dogovora s Makedonijom o promjeni naziva države

Heiko Maas i Nikos Kotzias
 REUTERS

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias pozdravio je u četvrtak dogovor s Makedonijom o promjeni imena države i otvaranja puta Makedoniji za priključenje NATO-u i Europskoj uniji.

"Povijest bi nam trebala biti učiteljica, a ne zatvor", rekao je Kotzias novinarima nakon sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom u Ateni. "Ovaj sporazum oslobodio nas je iz zatvora".

Makedonci će 30. rujna glasati o sporazumu s Atenom postignutom u lipnju kojim bi se država preimenovala u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Sjeverni susjed Grčke trenutno nosi naziv Republika Makedonija, no zbog spora s Grčkom, u Ujedinjenim je narodima privremeno priznata kao "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija".

Atena se dug niz godina protivila korištenju imena Makedonija navodeći i činjenicu da, uz sporne članke državnog ustava, može značiti polaganje prava na teritorij grčke sjeverne pokrajine Makedonije.

Grčka inzistira na promjeni imena te će zauzvrat dopustiti Makedoniji priključenje NATO savezu i EU, prekidajući tako spor između dvije zemlje koji je trajao više od dva desetljeća.

Oba ministra rekla su u četvrtak kako će sporazum doprinijeti stabilnosti i sigurnosti Balkana.

"Ovo je povijesna prilika", smatra Maas. "Nadam se da će ovaj povijesni dogovor biti proveden".

NATO je pozvao Makedoniju na početak pregovora, no pod uvjetom da promijeni svoj ustav.

Prema sporazumu, ustav mora biti izmijenjen kako bi prihvatio novo ime koje se mora koristiti u svim međunarodnim organizacijama.

Dvije su se zemlje dogovorile kako će u ustav biti uvedeni i amandmani kojima će se razjasniti kako se Skoplje korištenjem naziva "Makedonija" i "makedonski" ne odnosi na drevnu grčku civilizaciju, niti povijest i kulturu grčke regije Makedonije.

Iz EU su također rekli kako će dogovoriti datum početka pregovora o pristupu Makedonije uniji nakon provedbe sporazuma s Grčkom.

Kotzias je rekao kako će grčki parlament glasati o sporazumu i pristupu Makedonije NATO-u odmah nakon ustavnih izmjena, najvjerojatnije u siječnju.

Grčku vladajuću koaliciju pod vodstvom ljevice podržava 153 od 300 zastupnika parlamenta, a oporbene stranke uključujući konzervativce su obećale kako će glasati protiv sporazuma sa Skopljem.

Čelnik slabijeg dijela vladajuće koalicije, stranka Nezavisnih Grka, također je rekao kako neće podržati vladu na glasanju u parlamentu, potaknuvši tako strah od prijevremenih izbora u zemlji koja se tek nedavno oporavila nakon trećeg programa međunarodne financijske pomoći.

Kotzias je odbacio kritike kazavši kako je siguran da će, ako Skoplje uvede potrebne izmjene ustava, sporazum u parlamentu biti izglasan uz podršku zastupnika lijevog centra i nezavisnih.

"Trebamo većinu zastupnika, a ne većinu stranaka", tvrdi Kotzias. "Većina zastupnika već podržava prihvaćanje sporazuma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:17