EUROPSKA KOMISIJA

Grlić Radman: Pozitivno izvješće EK o napretku Sjeverne Makedonije važan događaj

Gordan Grlić Radman
 Jure Miskovic / CROPIX

Pozitivno izvješće Europske komisije o napretku Sjeverne Makedonije važan je događaj i znak da ona ide u dobrom smjeru, ocijenio je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman tijekom posjeta Skoplju.

Europska komisija u ponedjeljak je objavila izvješća o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije u području vladavine prava, ponovivši svoju raniju preporuku da obje zemlje zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora.

Grlić Radman razgovarao je u Skoplju sa svojim kolegom po dužnosti Nikolom Dimitrovim o proširenje EU-a i europskom putu Sjeverne Makedonije, a njegov posjet poklopio se s objavom izvješća o napretku.

Hrvatski ministar ocijenio je to izvješće "vrlo važnim događajem" i "pozitivnim znakom" da Sjeverna Makedonija ide u dobrom smjeru.

"Upravo to je razlog moga dolaska danas u Skoplje kako bih jasno poručio da Hrvatska snažno podupire donošenje pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom", rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka s Dimitrovim.

Kazao je kako donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom vidi kao uvod u sastanak na vrhu koji će se održati u svibnju u Zagrebu i koji je "ključni cilj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a".

"Nama je želja da ovaj samit bude prekretnica u odnosima EU-a i zemalja zapadnog Balkana i da pokaže jasan put svim državama jugoistočne Europe u narednih 10 godina", istaknuo je.

Grlić Radman je podsjetio da je Hrvatska uspjela uz potporu europskih partnera temu proširenja vratiti među prioritete Europske unije.

"Nastavak politike proširenja utemeljen na dosljednom ispunjavaju kriterija od ključne je važnosti za sigurnost i stabilnost cijele JI Europe", istaknuo je.

On je izrazio i želju da Sjeverna Makedonija što prije postane punopravnom članicom NATO-a te da u tom okviru Skoplje i Zagreb nastave graditi partnerski odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:50