PROKLETSTVO 'WINDSORA'

'GRMLJAVINA KOJA SE PONAVLJA IZ DANA U DAN' Grad koji je poludio zbog tajanstvenog šuma

Windsor u Kanadi i otočić Zug u SAD-u
 REUTERS

- Kada živite u gradu, očekujete buku, ali ne ovo. Ovo slušate iz dana u dan, godinama. I to izluđuje čovjeka. Nitko to ne zaslužuje!

Ovako je jedan od stanovnika Windsora opisao 'šum' koji posljednjih šest godina izluđuje njega i znatan dio od 210.000 stanovnika ovog najjužnijeg kanadskog grada.

Windsor je smješten na samoj granici s SAD-om, odmah preko puta Detroita, a u zadnje je vrijeme poznat upravo po famoznom "šumu", tj. zvuku koji život mnogih njegovih građana pretvara u pakao. Ponekad je "šum" vrlo glasan i ne prestaje satima, a ponekad se stiša i gotovo nestaje.

No, s godinama je šum naizgled sve jači, ali čini se da su stručnjaci napokon otkrili njegov izvor - otok Zug. Riječ je o umjetnom otoku na američkoj strani, a na kojem se nalaze ostaci nekad velike čelične industrije Detroita. No, problem leži u tome da čuvari tvrtke US Steel ne dopuštaju pristup otoku pa se ta teza ne može potvrditi.

Nesretni građani Windsora na pomoć ne mogu računati niti u susjednom Detroitu - u tamošnjim vlastima okruga River Rouge, pod koji spada i otok Zug, vlada zavjet šutnje. Naime, US Steel je najveći poslodavac u okrugu koji se bori s nezaposlenošću i siromaštvom pa nikome ne pada na pamet istjerati i ono malo industrije što je preostalo.

Ništa više uspjeha građani nisu imali ni s kanadskim ministarstvom vanjskih poslova koje je odbilo njihove zahtjeve da se prisili US Steel na razgovore oko šuma i otkrivanje informacija o tome što ga zapravo uzrokuje.

Nesretnim ljudima iz Windsora stoga je preostalo tek da opišu svoje jade lokalnim vlastima i raznim medijima: Jedan od njih, Mike Provost, za The Guardian je rekao:

- Zamislite grmljavinu i zamislite da se ponavlja satima, danima i tjednima. Tada ćete znati koliko je ovo razorno - kazao je Provost i dodao:

Ne možete pobjeći od toga. Možete otići izvan kuće i raditi u vrtu ili uživati na suncu, i taj iritantni zvuk je tamo - zaključio je Provost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:03