RESTAURACIJA KRISTOVOG GROBA

GROBNICA OTVORENA NAKON 1555. GODINE Prvi je put fotografiran komad stijene na koji je Krist položen nakon raspeća te s kojeg je uskrsnuo!

 Jim Hollander, The Cosmos News / REUTERS, YOUTUBE

Komad vapnenca gdje je tijelo Isusa Krista položeno nakon raspeća po prvi je puta fotografirano, prenosi Daily Mail. Grobnica za koju se vjeruje da je bila Kristovo posljednje počivalište otvorena je prvi puta nakon 1555. godine i znanstvenici su dobili 60 sati za proučavanje prije nego što je ponovno zatvorena.

Nakon uklanjanja mramornog kućišta u koje je grobnica smještena, znanstvenici sa Sveučilišta iz Atene i National Geographica zaprepastili su se kada su pronašli komad vapnenca i komad mramora na čiju je površinu ugraviran mali križ.

Istraživači su bili šokirani kada su tijekom svojeg istraživanja grobnice uočili da su dijelovi grobnice još uvijek netaknuti. National Geographic piše da je originalna površina otkrivena tijekom restauracijskih radova koji se odvijaju u Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu.

Kada su radovi na očuvanju započeli, tim sa Nacionalnog tehničkog sveučilišta u Ateni pokazao je samo jedan sloj materijala ispod mramornog kućišta. No, kako su radovi napredovali i svega nekoliko sati prije nego što je grobnica ponovno zapečaćena, drugi je komad mramora s malenim ugraviranim križen otkriven.

'Ovo je Sveti kamen koji se štovao stoljećima, a sada ga se može i vidjeti', rekla je Antonia Moropoulou, voditeljica restauracije Edikule. Pogrebni je kamen smješten u svetište iz 18. stoljeća imena Edikula, pojma koji dolazi od latinske riječi koja znači 'mala kuća'.

Restauratorski tim izrezao je prozor u južnom unutrašnjem zidu Edikule, otkrivajući jedan od zidova pećine.

Grobnica je sada zapečaćena te se neće otvarati stotinama, možda čak i tisućama godina. Međutim, prije nego što je ponovno zatvoren, površina kamena je ekstenzivno katalogizirana.

Restauracija Edikule trebali bi trajati još barem pet mjeseci. 'Konzervacijske aktivnosti koje smo poduzeli trebali bi trajati zauvijek', rekla je Moropoulou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:50