NESRETNE ŽIVOTINJE

GROZNI PRIZORI NA NOVOM ZELANDU Skoro 150 kitova nasukalo se i uginulo na plaži: 'Njihove šanse za preživljavanje bile su nikakve'

 
 Youtube

Jato od gotovo 145 kitova uginulo je nakon što su se nasukali da plažu nas otoku Stewart na Novom Zelandu, piše BBC.

Nesretne životinje je prvi uočio slučajni prolaznik koji je šetao zaljevom Mason.

Vlasti su objavile da je do njihovog dolaska polovina kitova već uginula, a ostali su morali biti uspavani jer su bili u jako lošem stanju. Radi se o kratkoperajnim oceanskim kitovima (Globicephala macrorhynchus), najvećima u porodici dupina. Osim ovog nasukavanja, tijekom vikenda je na Novom Zelandu zabilježeno i nasukavanje 12 pigmejskih plavih kitova te jedne ulješure.

'Nažalost, njihove šanse da se vrate natrag u more bile su nikakve', rekao je Ren Leppens iz lokalne organizacije za zaštitu životinja.

'Nasukali su se na vrlo udaljenoj lokaciji i dugo ih nitko nije primijetio tako da ih nismo stigli spasiti. Najhumanije je bilo eutanizirati ih. No to je svejedno bila jako teška odluka.'

U službenom priopćenju stoji i da nasukavanje kitova nije neobično na Novom Zelandu i godišnje se zabilježi oko 85 slučajeva. No uglavnom se nasuče jadna životinja, a ne čitavo jato kao u ovom slučaju.

Zašto je došlo do nasukavanja nije još poznato. Možda su nesretne životinje bile bolesne, krivo su se orijentirale, zarobila ih je oseka ili su bježale pred nekim predatorom.

Kao što smo spomenuli, tijekom vikenda pronađeno je nasukano i 12 pigmejskih plavih kitova, od kojih su četiri uginula.

Preostalih osam je prebačeno u centra za morske sisavce Project Jonah gdje o njima brinu stručnjaci koji se nadaju da će se životinje oporaviti dovoljno da budu puštene natrag u more. Planiraju ih pustiti ovoga četvrtka te pozivaju dobrovoljce da im u tome pomognu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:48