KRIZA U VENEZUELI

GUAIDO POSLAO PORUKU GLAVNIM MADUROVIM SAVEZNICAMA 'Promjena vlasti u Venezueli koristila bi i Rusiji i Kini, stabilnost je ključna'

 
Juan Guaido
 Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Promjena vlasti u Venezueli koristila bi i Rusiji Kini, njenim glavnim kreditorima, rekao je u četvrtak agenciji Reuters Juan Guaido, vođa venezuelanske oporbe i samoproglašeni predsjednik Venezule.

Guaido je u razgovoru agenciji Reuters rekao da je poslao poruke tim zemljama koje su glavne saveznice predsjednika Nicolasa Madura a Guaida optužuju da provodi državni udar protiv Madurove socijalističke vlade. Guaida su kao predsjednika priznale Sjedinjene Države i više zapadnih zemalja.

"Ono što najviše koristi Rusiji i Kini je stabilnost zemlje i promjena vlasti", rekao je. "Maduro ne štiti Venezuelu, ne štiti ničija ulaganja i on nije dobro rješenje za te zemlje".

Guaido je rekao da će njegova venezuelanska vlada biti "odgovorna" prema svojim kreditorima i vlasnicima njenih obveznica.

Pod budućom vladom državna naftna kompanija PDVSA ostat će u rukama države, rekao je Guaido dodavši da će prioritet biti oporavak uništenog naftnog sektora.

"Ovdje smo da bismo pružili sigurnost gospodarstvu, društvu i politici", rekao je.

Guaido je intervju agenciji dao u svom domu u koji su ranije u četvrtak došli agenti specijalne policije i poručio da se "ne boji" mogućeg uhićenja.

SAD upozorio Madura da ne zastrašuje protivnike

Sjedinjene Države su u četvrtak upozorile venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura na moguće posljedice zbog zatrašivanja protivnika i zatražile od Rusije i ostalih zemalja da prekinu "pljačku " nafte i zlata Venezuele u posljednji trenutak.

Juan Guiado, samoproglašeni prijelazni predsjednik Venezule, u četvrtak je rekao da su u njegovu kuću došli agenti specijalne policije.

"Takva zastrašivanja Sjedinjene Države smatraju vrlo ozbiljnim i nečuvenim", rekao je viši dužnosnik Trumpove administracije novinarima.

"Bit će posljedica za uključene u takva djela", rekao je i najavio da će upleteni za to odgovarati.

Guaido je u četvrtak u razgovoru za agenciju Reuters poručio da se " ne boji" mogućeg uhićenja.

Dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan, pozvao je venezuelanske vojne dužnosnike da prihvate Guaidovu ponudu amnestije ako ga priznaju za predsjednika. Venezuelanska vojska je još uvijek vjerna Maduru.

SAD i većina zapadnih država podržali su Guaidov zahtjev za tranzicijom i novim izborima. No Rusija i Kina, među ostalima, i dalje podržavaju Madura.

Washington je također upozorio Madura, Rusiju i druge međunarodne čimbenike da ne sklapaju sporazume oko venezuelanskog zlata i nafte.

Američki dužnosnik je rekao da Maduro i desetak drugih dužnosnika stoje na putu politčkoj tranziciji, a da je vlada SAD-a otvorena za razgovore kako im pomoći da napuste zemlju.

Washington, međutim, odbacuje nedavne prijedloge da Urugvaj, Meksiko ili Vatikan posreduju između Madura i Guaida, rekao je dužnosnik.

"Izričito odbacujemo bilo kakve napore koji bi dopustili Nicolasu Maduru da uzurpira vlast ili da u tom smislu ostane politički čimbenik", rekao je dužnosnik.

Neuobičajeni dolazak ruskog zrakoplova u Caracas ovog tjedna potaknuo je glasine, koje je Moskva demantirala, da se zlato iznosi iz zemlje.

Venezuela idućih dana prodaje zlato iz trezora svoje središnje banke Ujedinjenim Arapskim Emiratima za gotovinu u eurima, rekao je jedan izvor. Zemlja će idućih dana prodati 15 tona zlata, a do kraja veljače ukupno 29 tona, rekao je neimenovani venezuelanski dužnosnik. Caracas time želi osigurati likvidnost radi uvoza osnovnih dobara.

Madurova vlada planira i ublažiti nadzor nad nekim cijenama i kupovinom strane valute kako bi oživjela posrnulo gospodarstvo zemlje, rekli su izvori.

Od 2014. Madurova vlada je izravno uvozila i distribuirala sirovine za, primjerice, prehrambenu i građevinsku industriju. no sad je na privatnim sastancima obavijestila neke kompanije da mogu same kupovati stranu valutu kako uvozili što im je potrebno, rekli su izvori iz industrijskog i financijskog sektora.

Do sada su morali prolaziti vladin složen sustav nadzora kako bi došli do oskudnih stranih valuta.

Vodeći poslovni ljudi ocjenjuju da će promjena te politike, nakon pet godina recesije i hiperinflacije, imati ograničeni učinak na gospodarstvo zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:25