RATNI ZLOČINAC NA TELEVIZIJI

HAAG REAGIRAO NA MLADIĆEVO JAVLJANJE U JUTARNJI TV PROGRAM 'Pritvorenik je narušio pravila pritvora, njegovi razgovori bit će prisluškivani'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2018. u 21:06

Ex-Bosnian Serb wartime general Ratko Mladic reacts in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague, Netherlands in this still image taken from a video released by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), November 22, 2017. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Handout via REUTERS / REUTERS

Ratko Mladić

 

Telefonski razgovori haškog osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića bit će nadzirani slijedećih mjesec dana nakon što se nekadašnji zapovjednik vojske bosanskih Srba, mimo ovlasti suda u Den Haagu (MICT), uključio u jutarnji program beogradske provladine televizije Happy, objavili su u petak beogradski mediji.

Nalogom Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) iz Den Haaga, objavljenom u petak kasno popodne, upravi pritvora u Sheveningenu naloženo je da preslušaju Mladićevi telefonski razgovori proteklih tjedan dana, uključujući i jutrošnje uključenje u tv-program, objavili su večeras beogradski mediji.

Osim slušanja Mladićevih razgovora, zatraženo je i da se sačine pisani sažeci tih razgovora.

Mladić je, kako prenose beogradski mediji, "izravno sudjelovao"" u televizijskom talk-show programu tako što je, "koristeći neprivilegiranu telefonsku liniju u pritvoru, telefonirao svom sinu, koji je sudjelovao u emisiji" i koji ga je pozvao da toj emisiji govori.

Tajnik suda u Den Haagu upopzorio je da Mladić nije odobrenja za taj razgovor i da je "pritvorenik time narušio pravila pritvora".

General Ratko Mladić (77), bivši je zapovjednik vojske Republike Srpske, a Haški sud nepravomoćno ga je osudio na doživotni zatvor, nakon što je oglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, teroriziranje građana Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom, te uzimanje talaca - pripadnika UNPROFOR-a tijekom rata u BiH od 1992-1995.

Mladić je, poslije optužnice iz 1995., od lipnja 2011. u pritvoru u Sheveningenu, nakon što ga je Srbija, poslije 16 godina bjekstva, uhitila i izručila ICTY-u.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo