OCJENA POVJERENIKA ZA PROŠIRENJE

Hahn: Uspostava vlasti usko povezana s europskom perspektivom BiH

 REUTERS

Povjerenik Europske unije za politiku europskog susjedstva i pregovora o proširenju Johannes Hahn ocijenio je u četvrtak da je uspostava vlasti usko povezana s europskim integracijama Bosne i Hercegovine te je pozvao političke stranke da ubrzaju uspostavu novog saziva Vijeća ministara skoro godinu dana nakon održanih izbora.

"Uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces europskih integracija", naveo je povjerenik Hahn u pisanoj izjavi koja je dostavljena iz Ureda EU u BiH.

Pri tome je podsjetio kako se i osobno s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine angažirao kako bi ohrabrio provedbu sporazum kojega su čelnici vodećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik potpisao 5. rujna.

"Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora. Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU", naveo je odlazeći austrijski povjerenik.

On je istaknuo da BiH zapravo i nema druge alternative od približavanja Europskoj uniji.

"Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine.

Trenutačni zastoj potkopava opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za naprednu budućnost u svojoj zemlji", rekao je povjerenik Europske unije za politiku europskog susjedstva i pregovora o proširenju.

U srijedu je istekao 30-dnevni rok iz sporazuma o uspostavi vlasti koji su Čović, Izetbegović i Dodik potpisali 5. kolovoza.

Bošnjačke stranke uvjetuju uspostavu novog vijeća ministara prihvaćanjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se protive srpske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:24