PLAN PROTIV KRTICA

Hamasovim tunelima u Gazu stiže sve: kompjutori, oružje, beton, čak i koze

Otkad su Egipat i Izrael blokirali Pojas Gaze, u urušavanjima tunela poginulo je oko 130 osoba. Ispod granice u upotrebi je oko 200 tunela

ZAGREB - Začuo se štropot za koji nekolicina krijumčara u klaustrofobičnom podzemnom tunelu između Pojasa Gaze i Egipta više nije stigla osluškivati je li detonacija podmetnutog eksploziva koji je tu ostavio neki diverzant ili “poslovni” konkurent, posljedica napada izvana ili odraz slabosti brze i nestrpljive gradnje takvih tunela, često nadograđivanih na prijašnjima, katkad popravljanih ruševina ostataka čestih izraelskih raketiranja ili posve novih improviziranih kanala svakovrsne civilne trgovine i paravojne logistike.

Zakopana trupla

Neki su uspjeli pobjeći, ne zna se koliko je ovaj put bilo takvih sretnika koji su prošli samo s ozljedama i nešto dodatne psihičke traumatiziranosti. Trupla trojice ostala su zakopana. Bilo je to prekjučer, i najprije su egipatske sigurnosne službe objavile vijest, u trenutku kad su došle do prvog leša. Nešto kasnije, palestinski zdravstveni dužnosnik u Gazi, doktor Muavija Hasanein, objavio je da su Egipćani izvukli sva tri tijela. Dodao je da je na sličan način poginulo oko 130 osoba otkad su prije dvije i pol godine Egipat i Izrael sa svih strana blokirali Pojas Gaze.

Strogi nadzor koridora

Do rata 1967. s obje strane ove granice bio je egipatski teritorij. Nakon izraelske pobjede u toj šestodnevnoj ofenzivi s obje strane je nadzor preuzela židovska država, koja je kasnije Egiptu vratila golemi sinajski poluotok. Zatim je postupno vlast u Gazi prepuštana palestinskoj samoupravi, i na koncu je tu zavladao Hamas, koji ne priznaje Izraelu pravo na postojanje, a blizak je i egipatskoj islamističkoj oporbi. Nekadašnja zona razdvajanja, koridor Filadelfi, ne može se prijeći zbog strogog egipatskog nadzora i blokade. Stoga je nekolicina beduinskih klanova - zapravo najvećim dijelom dva, Abu Samhadana i Abu Riš - pokrenula gradnju novih i dogradnju postojećih krijumčarskih tunela. Beduini, nomadi arapskih polupustinja i negostoljubivih krajolika toga dijela svijeta, poznati su po svojeglavosti, slobodoljubivosti i promjenjivim lojalnostima.

Ubiranje provizija

Neki služe u izraelskoj vojsci, kojoj su vrlo korisni ne samo jer im je arapski maternji nego i zato jer se u divljoj prirodi često snalaze bolje nego njihovi sugrađani u vlastitoj kući. A od ovih beduina u Gazi neki su možda motivirani arapskim ili muslimanskim sentimentima, ali većina time što im u oskudici toga prenapučenog i posve od svijeta odsječenog priobalnog komadića tla takvi tuneli i sve što kroz njih nose omogućuju ubiranje velikih provizija i bogaćenje na razlici cijena koje u uvjetima izolacije silno premašuju iznose u običnijim okolnostima ostatka Levanta.

Ovotjedno krijumčarenje, koje je došlo u svjetske vijesti jer je završilo smrću nekoliko švercera, bilo je jedno u nizu nebrojenih sličnih. Sve se provodi i pronosi kroz te tunele, sve čega manjka ili ponestaje u Pojasu Gaze, od krava i drugih domaćih životinja, preko osobnih računala i ostalih kućanskih aparata, pa do betona i inoga građevnog materijala. Te, naravno, raznog oružja i vojne opreme koje sada uglavnom nabavlja Hamas, za održavanje svoje vlasti u tome području i za napade na Izrael.

Gradnja tunela počinje obično iz podruma neke od prigraničnih kuća ili u podzemlju nekog od tamošnjih maslinika. Kopa se i 15 metara u dubinu, a duljina tunela dostiže osamsto metara. Dok su tu još bile izraelske postrojbe, vlasnici kuća dobivali su odštetu od krijumčara i militanata kad bi im kuća kao krinka za tunel bila otkrivena i stoga srušena.

Izbjegao odgovor

Još u to vrijeme, prije nekoliko godina, saznalo se da 90-ak tisuća dolara, koliko stoji gradnja jednog od takvih desetaka tunela, biva brzo isplativa jer je, primjerice, kalašnjikov u Gazi prodavan za tisuću dolara, a u Egiptu kupovan za dvije tisuće tamošnjih funti (tristotinjak dolara). Streljivo je još isplativije - metak u Gazi tada je koštao tri dolara, a u Egiptu osam centi. Nakon Hamasova osvajanja potpune vlasti i preotimanja Fatahovih skladišta oružja nakratko je ta razlika u cijenama bila manja, ali je s vremenom opet počela bujati.

Šverceri sve užurbanije grade tunele zbog vijesti da će im uskoro šverc biti onemogućen. Šire se glasine da američki inženjeri po nalogu egipatskih vlasti pripremaju čeličnu podzemnu barijeru, koja će biti 20 metara duboka, neće je se moći probiti običnim eksplozivom i bit će sagrađena ispod područja dugog desetak kilometara. Upitan o tome u razgovoru za list Ašark al-Ausat, egipatski šef diplomacije izbjegao je izravno potvrditi ili opovrgnuti tu informaciju, ili reći u kojoj je fazi gradnja te pregrade ili priprema za nju, ali je rekao da Egipat ima pravo zaštititi svoje nacionalne interese i sigurnost te da će to i učiniti.





Kršćani iz Gaze za Božić smiju u Betlehem

Istodobno je izraelski vrhovni sud podupro odluku vlade da stanovnicima Gaze i dalje zabrani posjete rođacima u izraelskim zatvorima

ZAGREB - Nakon što su protekli dani na palestinskim područjima bili obilježeni uobičajenim krvoprolićem i uličnim sukobima hamasovaca i fatahovaca oko sveučilišta u Gazi uz 22. obljetnicu Hamasa, te produljenjem mandata palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa (ujedno čelnika Fataha) na neodređen rok, stigla je i jedna barem slabašno pozitivna vijest. Izraelski ministar turizma Stas Misežnikov objavio je jučer da će stotinama kršćana biti dopušteno da za predstojeće blagdane posjete Isusov rodni Betlehem.

Istodobno je izraelski vrhovni sud podupro odluku izraelske vlade da stanovnicima Gaze i dalje zabrani posjete rođacima u izraelskim zatvorima jer je to u sklopu ukupne zabrane ulaska ljudi iz “hamaslanda” na područje židovske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:15