STAV LIBANONSKOG PREMIJERA

Hariri kritizira Hezbolah i traži da Libabon bude neutralan

 REUTERS/Mohamed Azakir

Libanonski premijer Saad al-Hariri rekao je u subotu da neće prihvatiti stajališta Hezbolaha koja se "odnose na našu arapsku braću ili ciljaju sigurnost i stabilnost njihovih zemalja", objavio je njegov ured.

Hariri je u srijedu povukao svoju ostavku za zahtjev predsjednika Michela Aouna, koju je dao u Saudijskoj Arabiji 4. studenoga.

U subotu je objasnio da je tu odluku donio kako bi se dala prilika dijalogu i razmatranju zahtjeva da Libanon bude neutralan i da se ne miješa u regionalne sukobe.

Regionalna uloga Hezbolaha, koji podržava Iran, jako zabrinjava Saudijsku Arabiju, Haririjeva saveznika, koja se bori za prevlast u regiji s Iranom.

Haririjeva ostavka stavila je Libanon u prvi plan regionalne borbe za prevlast između sunitske Saudijske Arabije i šijitskog Irana.

Libanonski dužnosnici tvrdili su da ga je Rijad prisilio na ostavku i zadržao u zemlji, što su Saudijska Arabija i Hariri zanijekali.

Ostavka je iznenadila čak i njegove najbliže suradnike. U Libanon se vratio nakon intervencije Francuske.

Dugogodišnji saudijski saveznik, Hariri je kao razloge za ostavku naveo strah od atentata i kritizirao Iran i Hezbollah da siju razdor u arapskom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:37