NIZOZEMSKA

HAŠKI SUD OSLOBODIO LIJEČNICU U DOSAD NEZABILJEŽENOM SLUČAJU EUTANAZIJE Usmrtila ženu oboljelu od Alzheimera, a nije bila sigurna u njezin pristanak

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.09.2019. u 15:58

, Image: 41598030, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

 

Nizozemsko pravosuđe u srijedu je oslobodilo liječnicu optuženu da je 2016. usmrtila pacijenticu oboljelu od Alzheimerove bolesti a da nije bila potpuno sigurna u njezin pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji koja je prva ozakonila eutanaziju.

Sedamdesetčetverogodišnja pacijentkinja je prvo bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre", rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu.

"Mislimo da, s obzirom na stanje teške demencije pacijentkinje, liječnica nije morala provjeravati njezinu želju za eutanazijom", rekla je.

Nakon čitanja presude sudnicom se prolomio pljesak. Slučaj, prvi takav u Nizozemskoj, koja je 2002. prva legalizirala eutanaziju, potaknuo je raspravu o pravu dementnih bolesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.

Liječnica (68) čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je "pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi umrijeti a da to nije provjerila s njom" nakon pojave neurodegenerativne Alzheimerove bolesti.

Tužiteljstvo koje nije zatražilo nikakvu kaznu za liječnicu, ocijenilo je da je trebala "više razgovarati" o tome s pacijenticom.

"Zahtjev za eutanaziju pacijentkinja je iznijela dok je još bila potpuno prisebna", rekla je sutkinja.

"Sada ćemo pozorno proučiti presudu i odlučiti hoćemo li se žaliti", reagirao je Sanne van der Harg, glasnogovornik tužiteljstva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo