MOSTAR

HDZ ŽELI FORMIRATI ČAK ČETIRI ENTITETA U BOSNI I HERCEGOVINI Njihov plan otvorio je novo političko ratište...

Livno (Bih), 050918.
Predsjednik vlade RH Andrej Plenkovic otvorio je hrvatski konzulat u Livnu zajedno sa Draganom Covicem clanom Predsjednistva Bih.
Na fotografiji: Dragan Covic sa suradnicima.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Dragan Čović (drugi s lijeva) sa suradnicima

Bosna i Hercegovina treba postati država sastavljena od četiri federalne jedinice, plus Distrikt Sarajevo, ujedno i glavni grad Bosne i Hercegovine, glasi temelj izbornog programa koji je HDZ Bosne i Hercegovine predstavio u Mostaru pod nazivom “Razvoj i o(p)stanak”.

Nisu prošla 24 sata, a HDZ-ov plan za unutarnje prekrajanje BiH putem administrativnog preuređenja države s četiri ili više jedinica i Sarajevom kao distriktom otvorio je novo političko ratište u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je nedavno propao plan za uspostavu hrvatskog entiteta, kao trećeg u BiH, u HDZ-u su sada pokrenuli inicijativu za formiranje četiriju entiteta, od kojih bi jedan također imao većinsko hrvatsko stanovništvo. Ne navodi se na kojim područjima, ali sjedište bi bilo u Mostaru.

- Sigurno je da ćemo poslije izbora mi biti ti koji trebaju realizirati ovaj program, tako pojam zajedništvo nudimo i drugim dvama narodima u BiH. To je jedini način da mi ostvarimo ono što želimo u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, bez obzira na nivo vlasti ili nadležnosti. Jednako tako mi ovo nudimo i susjedima - kazao je Dragan Čović.

Ovakve ideje izazivaju žestoke kritike među bošnjačkim političarima, ali i tamošnjih katoličkih biskupa. Tako je početkom 2017., umjesto formiranja nacionalno homogenih entiteta, iz Biskupske konferencije BiH izišao plan prema kojem bi susjedna država bila podijeljena u četiri regije, formirane po kriterijima ekonomske, prometno-komunikacijske, prirodne, povijesne i geografske naravi, a čiji bi glavni gradovi bili Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla.

Ali kako Hrvati niti u jednoj od četiri regije ne bi bili većinski narod, u HDZ-u su ignorirali savjete Katoličke crkve.

Umjesto toga je Dragan Čović, uz otvorenu podršku svojega glavnog saveznika Milorada Dodika, sve do travnja iznosio zahtjeve za formiranje trećeg “hrvatskog” entiteta.

Izdvajamo