'NEOBJAŠNJIV POTEZ'

Hillary Clinton britansko neobjavljivanje parlamentarnog izvješća o navodnom ruskom miješanju u politiku Ujedinjenog Kraljevstva drži 'sramotnim'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2019. u 11:22

Former U.S. Secretary of State Hillary Clinton takes part in the Women for Women International Luncheon in New York City, New York, U.S., May 2, 2017. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Britansko neobjavljivanje parlamentarnog izvješća o navodnom ruskom miješanju u politiku Ujedinjenog Kraljevstva je "neobjašnjivo i sramotno", rekla je u utorak bivša američka predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton, dok zamjenik britanskog ministra financija Rishi Sunak kaže da izvješće treba proći postupak provjere prije objave.

Ured premijera Borisa Johnsona u Downing Streetu još nije odobrio objavu izvješća parlamentarnog Odbora za obavještajnu službu i sigurnost (ISC) koji su provjerile sigurnosne službe i vjerojatno neće biti objavljen prije izbora 12. prosinca.

Velika Britanija je optužila Rusiju za miješanje i pokušaj utjecaja na zapadne izbore. Moskva je opetovano odbacila te optužbe i tvrdi da je Zapad zahvatila antiruska histerija.

ISC je istraživao optužbe o ruskim aktivnostima usmjerenim na Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući na referendum 2016. o članstvu u EU-u kada je Boris Johnson bio glavni zagovarač izlaska Britanije iz Unije.

Clinton, koja je optužila Rusiju za miješanje u predsjedničke izbore 2016. na kojima ju je porazio Donald Trump, kaže da Britanci zaslužuju vidjeti izvješće prije glasanja.

"Neobjašnjivo je što vaša vlada neće objaviti izvješće o ruskom utjecaju. Neobjašnjivo i sramotno", rekla je Clinton za BBC.

"Svaka osoba koja glasa u ovoj zemlji zaslužuje vidjeti izvješće prije izbora", dodala je Clinton.

Zamjenik britanskog ministra financija Rishi Sunak u utorak je rekao da izvješće još nije objavljeno jer treba proći potrebnu proceduru.

"Potpuno je normalno da izvješća poput ovih prolaze postupak provjere što može potrajati nekoliko tjedana", rekao je Rishi Sunak za ITV.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo