PISMA SUBORACA

Hitler: glupasta i omražena ulizica koja nije znala otvoriti ni konzervu

U I. svjetskom ratu bio je daleko od fronta, a u pismima su ga suborci opisali kao objekt poruge

ZAGREB - Neobjavljena pisma suboraca jedinice u kojoj je Hitler proveo Prvi svjetski rat govore da je visoko ratno odlikovanje koje je stekao, Željezni križ prve klase, dobio zato što je često bio u kontaktu s višim časnicima, bliskim stožeru, a ne zbog junačih djela, kaže dr. Thomas Weber s Aberdeen University, čija će istraživanja sljedeći mjesec biti objavljena u knjizi “Hitlerov prvi rat”.

Nije pio niti se zabavljao

No, i oni koji su ga kao običnog vojnika List regimente zapazili kako se mota po stožeru, u svojim su ga pismima opisivali ne kao ratnog heroja, nego znatno drukčije.

Rat je proveo miljama daleko od fronta, a pisma pokazuju da su ga suborci opisali kao objekt poruge i zadirkivanja, zafrkavajući se na njegov račun tvrdnjom da bi umro od gladi u tvornici konzervi jer nije u stanju otvoriti konzervu bajunetom s puške.

Njegovi kolege su ga doživljavali kao samotnjaka o kojem nisu imali nikakvo mišljenje ni stav, nije bio ni omražen, a ni popularan. Hitler nije sudjelovao ni u uobičajenim vojnim zabavama, nije pisao pisma niti se opijao kao većina vojnika, i to nikada. Umjesto toga, Hitler je čitao političke knjige i slikao, što mu je pribavilo nadimak “slikar” ili “umjetnik”. Često je privlačio pozornost zbog svoje ponizne poslušnosti prema nadređenima.

Neotkriveni dokumenti

Smatralo se da o Hitleru nema puno zapisa i dokaza iz Prvog svjetskog rata jer je tada bio samo običan vojnik, no dr. Weber je napravio istraživanje i u Bavarskom vojnom arhivu pronašao brojne dokumente koji su bili neotkriveni desetljećima.

Oni, među ostalim, pokazuju i da antisemitizam nije bio toliko široko rasprostranjen u to doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08