RECEP ERDOGAN

'Hitlerova Njemačka je primjer za predsjednički sustav'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.01.2016. u 16:45

AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji želi dobiti izvršne ovlasti koje predsjednik sad nema, naveo je Hitlerovu Njemačku kao primjer učinkovitog predsjedničkog sustava, prenose u petak turski mediji. Erdogan želi promijeniti turski ustav kako bi ceremonijalnu ulogu predsjednika pretvorio u izvršnu, čime bi ostvario tursku inačicu političkog sustava u SAD-u, Francuskoj ili Rusiji.

Prilikom povratka iz Saudijske Arabije u četvrtak, Erdogan je na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istovremeno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoji primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj". Dodao je i da je u kasnijim razdobljima bilo takvih primjera u mnogim zemljama.

Nakon što je vladajuća stranka Pravde i razvitka (AK), koju je utemeljio Erdogan, na izborima u studenom odnijela uvjerljivu pobjedu, novi ustav je u središtu političke agende vladajućih.

'Pogrešno su nas interpretirali'

Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je u petak da su mediji pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi.

Ured je reagirao na lavinu kritika u Turskoj i inozemstvu koju je Erdogan izazvao u četvrtak kada je pri povratku iz Saudijske Arabije na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istodobno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoje primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj".

Erdogan, koji više od desetljeća kreira tursku politiku, želi da predsjednik dobije izvršne ovlasti kako bi se uspostavio predsjednički sustav .

"Neprihvatljivo" je predsjednikove izjave uzimati kao "pozitivno referiranje na Hitlerovu Njemačku", objavio je ured u petak i podsjetio na Erdoganove ranije osude holokausta i antisemitizma.

Erdogan je samo htio reći da predsjednički sustav može postojati u unitarnoj državi s jakom centraliziranom vladom i u državi s federalnim uređenjem, navodi ured.

"Ako se sustav zlorabi može voditi lošem upravljanju i posljedica je katastrofa kakva je bila Hitlerova Njemačka... Važno je nastaviti pošteno upravljanje koje služi naciji", navodi se u izjavi koju je prenio dnevnik Zaman.

Izdvajamo