RECEP ERDOGAN

'Hitlerova Njemačka je primjer za predsjednički sustav'

 AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji želi dobiti izvršne ovlasti koje predsjednik sad nema, naveo je Hitlerovu Njemačku kao primjer učinkovitog predsjedničkog sustava, prenose u petak turski mediji. Erdogan želi promijeniti turski ustav kako bi ceremonijalnu ulogu predsjednika pretvorio u izvršnu, čime bi ostvario tursku inačicu političkog sustava u SAD-u, Francuskoj ili Rusiji.

Prilikom povratka iz Saudijske Arabije u četvrtak, Erdogan je na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istovremeno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoji primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj". Dodao je i da je u kasnijim razdobljima bilo takvih primjera u mnogim zemljama.

Nakon što je vladajuća stranka Pravde i razvitka (AK), koju je utemeljio Erdogan, na izborima u studenom odnijela uvjerljivu pobjedu, novi ustav je u središtu političke agende vladajućih.

'Pogrešno su nas interpretirali'

Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je u petak da su mediji pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi.

Ured je reagirao na lavinu kritika u Turskoj i inozemstvu koju je Erdogan izazvao u četvrtak kada je pri povratku iz Saudijske Arabije na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istodobno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoje primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj".

Erdogan, koji više od desetljeća kreira tursku politiku, želi da predsjednik dobije izvršne ovlasti kako bi se uspostavio predsjednički sustav .

"Neprihvatljivo" je predsjednikove izjave uzimati kao "pozitivno referiranje na Hitlerovu Njemačku", objavio je ured u petak i podsjetio na Erdoganove ranije osude holokausta i antisemitizma.

Erdogan je samo htio reći da predsjednički sustav može postojati u unitarnoj državi s jakom centraliziranom vladom i u državi s federalnim uređenjem, navodi ured.

"Ako se sustav zlorabi može voditi lošem upravljanju i posljedica je katastrofa kakva je bila Hitlerova Njemačka... Važno je nastaviti pošteno upravljanje koje služi naciji", navodi se u izjavi koju je prenio dnevnik Zaman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59