PREDSJEDNIK HHO-a

HITNO REAGIRANJE Čičak se u pismu šefu Sabora Reineru žestoko obrušio na Stazića, ništa bolje nije prošla ni poznata novinarka

Zagreb, 230410.Hrvatski helsinski odbor odrzao je press konferenciju na kojoj je govorio njegov predsjednik Ivan Zvonimir Cicak. Na slici Ivan Zvonimir Cicak.Foto: Milivoj Keber / CROPIX
 Milivoj Keber / CROPIX

Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak, u pismu predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru, obrušio se na SDP-ovca Nenada Stazića, smatrajući kako ovaj zastupnik lažima i neistinama difamira potencijalnog ministra obrane Josipa Buljevića.

Pismo prenosimo u cijelosti.

'Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora,

Obraćam Vam se Predsjedničkim pismom u ime Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO), a što je u skladu sa našim Statutom i praksom. Naime, kada Odbor mora hitno reagirati na neka događanja Predsjednik Odbora ima ovlast objaviti Predsjedničku izjavu koja nakon toga mora proći verifikaciju Izvršnog odbora HHO-a. Razlog za hitno reagiranje jest rasprava koja se vodi u hrvatskoj sabornici, a u kojoj se propitkuje članove buduće Vlade mandatara Tihomira Oreškovića i vjerodostojnost predloženih ministara.

Za hrvatsku državu i društvo nije nevažno tko će biti ministri u Vladi i zato vrlo pažljivo pratimo raspravu i argumente koji se iznose vezano uz kandidate za potencijalne ministre. HHO se suprotstavljao i suprotstavlja se i danas svakom pokušaju da na bilo koje mjesto u hrvatskoj vladi dođe osoba koja je kršila ili bi mogla kršiti ljudska prava. Ovo se posebno odnosi na kršenja ljudskih prava u medijima, a naročito na prisluškivanje i praćenja novinara. Stoga smatramo da je važno raščistiti što je istina a što neistina kad je riječ o potencijalnom ministru obrane Josipu Buljeviću.

Sramotno je za jedan parlament da zastupnik, u ovom slučaju Nenad Stazić, lažima i neistinama difamira potencijalnog ministra obrane. Međutim, to je u skladu s njegovim prepoznatljivim habitusom u javnosti.

Međunarodne institucije itekako budno prate formiranje hrvatske vlade i za njih je posebno važno tko će biti budući ministar obrane s obzirom na važnost koju to ministarstvo ima u NATO savezu.

Procjenjujem da je blaćenje Josipa Buljevića od strane zastupnika Nenada Stazića sastavni dio najavljenog stvaranja „pakla“ novoj vlasti o kojemu je govorio bivši premijer Zoran Milanović u kontekstu podjele „mi ili oni“. Također, u tom istom kontekstu treba gledati i „preventivno denunciranje“ Hrvatske, pismom bivšega ministra Ranka Ostojića upućenog Europskoj komisiji.

Što se tiče difamiranja Josipa Buljevića od strane zastupnika Stazića, a vezano uz „aferu Puljiz“, treba reći da je sve što je on iznio u svojoj raspravi obična izmišljotina i laž.

Priča o prisluškivanju i privođenju novinarke Helene Puljiz iz 2004. godine vezana je uz tadašnju obavještajnu agenciju POA kojoj se tada na čelu nalazio ravnatelj Joško Podbevšek, i to svega 8 mjeseci. Zbog odvođenja na obavijesni razgovor novinarke Helene Puljiz, Podbevšek je 11. prosinca 2004. g smijenjen, a nekoliko drugih aktera „afere Puljiz“ smijenjeno je i ranije.

U to vrijeme Josip Buljević bio je načelnik protuobavještajnog odjela POA-e, koji se bavio isključivo „lovom“ na strane špijune. Prema tome, Josip Buljević nije ni na koji način mogao biti uključen u predmetnu aferu. Štoviše, Josip Buljević doveden je na čelo upravo onog odjela koji se bavio Helenom Puljiz nakon smjene tadašnje dvojice načelnika s ciljem saniranja štete i sprječavanja sličnih zlouporaba u POA-i. Konačno, Helena Puljiz je dobila sudski spor protiv POA-e, ali u presudi se ni na koji način ne spominje Josip Buljević.

Na molbu tadašnjeg Predsjednka Republike Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Ive Sanadera na čelo POA-e je 12. prosinca 2004. doveden Tomislav Karamarko koji je za svog pomoćnika imenovao Josipa Buljevića. Obojica su dovedeni radi „provjetravanja“ obavještajne zajednice. U političkoj atmosferi koja je tada vladala u Hrvatskoj ni u teoriji nije bilo moguće dovesti Buljevića na ključno mjesto u POA-i, da je na bilo koji način bio umješan u „aferu Puljiz“.

Cijelu priču o navodnoj umiješanosti Josipa Buljevića lansirala je upravo novinarka Puljiz kad se njegovo ime počelo spominjati kao ime mogućeg savjetnika za nacionalnu sigurnost sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Helena Puljiz i dalje besramno šuti o svojim izmišljotinama, iako su je mediji tada „oprali“ i dokazali da Buljević nije ni na koji način mogao biti sudionik te afere.

Očigledno je da je i sadašnje lansiranje ove afere u medijima sročeno u cilju difamiranja ne samo Josipa Buljevića, već i buduće Vlade RH. O drugim članovima Vlade, Odbor će se očitovati ako ih Sabor potvrdi za ministre u Vladi RH. Poštovani gospodine Reiner, molim Vas da radi istine i vjerodostojnosti buduće Vlade sa sadržajem ovog pisma upoznate saborske zastupnike', stoji u pismu Ivana Zvonimira Čička, predsjednika HHO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:10