UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Zelenski u najnovijem noćnom obraćanju: ‘Krenuo sam u obračun s uhljebima! Smijenio sam dvojicu ambasadora‘

Ključne događaje 35. dana invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ruske trupe na području Černobila; srušena kuća u naselju pokraj Kijeva; ukrajinski vojnici prolaze pokraj ostataka ruskog tenka u okolici Kijeva

 Profimedia

Ključni događaji:

- 35. je dan ruske invazije u Ukrajini

- Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da će Ukrajina i Rusija pregovore nastaviti online putem 1. travnja

Američki i britanski obavještajci tvrde da imaju sve više informacija o tinjajućoj pobuni unutar ruske vojske zbog Putinovih krivih procjena oko Ukrajine, objavili su večeras New York Times i The Times

- SAD tvrdi i da se ruske snage povlače s područja nuklearne elektrane Černobil, te da se 20 posto ruskih trupa oko Kijeva 'repozicionira' prema Bjelorusiji.

- Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Konašenkov izjavio da je na kijevskoj i černihivskoj liniji fronte u tijeku planirano pregrupiranje ruskih snaga

- Glavni ruski pregovarač kaže da je Kijev pokazao volju da prihvati ključne ruske zahtjeve, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, ali da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno.

- Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je bio u prvom posjetu Kini nakon početka invazije, čini se bez konkretnih rezultata za Rusiju

image

Ukrajnski vojnik stoji kraj uništenog ruskog vozila

Anatolii Stepanov

NOVO 1:17 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je Ukrajina je na "prekretnici".

Zelenski je ponovio svoje sumnje u ruske najave "deeskalacije" vojnih operacija u zemlji te ponovio da je to samo uvod u "nove napade" u istočnom dijelu Ukrajine - Donbasu.

Ukrajinski je lider također poručio da se Rusi oko Kijeva povlače zbog ukrajinskih branitelja:

- Mi ne vjerujemo nikome. Ni jednu jedinu riječ. Stvarna situacija je na bojištu i to je najvažnije. Mi nećemo prepustiti ništa, rekao je Zelenski i poručio da Ukrajina i dalje ima prava tražiti oružje od međunarodne zajednice, uključujući borbene avione i artiljeriju.

- Sloboda mora biti jednako naoružana kao i tiranija, zaključio je.

Na samom kraju obraćanja Zelenski je poručio da je smijenio i ukrajinske veleposlanike u Maroku i Gruziji, što je objasnio riječima "da oni troše vrijeme samo na to da bi se održali na poziciji'.


1:10 - Globalna ograničenja izvoza u Rusiju u toj su zemlji obustavila proizvodnju automobila i ograničila proizvodnju tenkova, dok je proizvođačima računala uskraćen pristup mikročipovima koji se koriste u komunikacijskoj opremi, izjavila je u srijedu američka dužnosnica.

Kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, 33 zemlje udružile su se u strategiji kontrole izvoza u Rusiju, izjavila je Thea Kendler iz američkog ministarstva trgovine.

Do te "neviđene suradnje" na kontroli izvoza i drugim mjerama koje imaju značajan utjecaj na "Putinov rat", istaknula je Kendler, došlo je zbog nužnosti.


0:38 - Mihail Kasjanov, koji je bio ruski premijer od 200. do 2004. godine tvrdi da Putin zapravo nije spreman za ustupke i da su pregovori s Ukrajinom samo 'kamuflaža'. Više pročitajte OVDJE.


0:35 - Zbog 'osobnog rata' koji vodi u Ukrajini, širi se pobuna među ruskim vojnim krugovima protiv predsjednika Putina kojem njegovi savjetnici lažu o posrtajima ruskih trupa u Ukrajini. To je sukus stvari koje će u četvrtak objaviti šef britanskih obavještajaca (to jest sigurnosno-obavještajne agencije GCHQ), Sir Jeremy Fleming. Osim toga Fleming će pričati i o poziciji Kine prema Rusiji, ali i operativnom kaosu koji vlada među ruskim trupama na bojištu. Više pročitajte OVDJE.


0:30 - Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da će Ukrajina i Rusija pregovore nastaviti online putem 1. travnja. Glavni ukrajinski pregovarač David Arahamija u postu na društvenim mrežama otkrio je da je Ukrajina sugerira pregovore u živo, ali je ruska strana rekla da se treba odraditi dodatan posao na nacrtu sporazumna, piše Guardian.


23:04 - Ukrajinske vlasti su optužile ruske snage da su u srijedu fosfornim granatama gađale gradić Marjinku, na istoku Ukrajine.

"Rusi su opet upotrijebili fosforne granate, danas na Marjinku", objavio je na Telegramu načelnik vojne uprave u Doneckoj regiji Pavel Kiriljenko.

Marjinka je grad koji je prije ruske invazije imao oko deset tisuća stanovnika.

"Desetak požara (prouzročenih tim granatama) lokalizirala je i ugasila Državna služba za hitne situacije", dodao je.

Oružje s fosforom je zapaljivo i njegovo je korištenje protiv civila zabranjeno, ali ne i protiv vojnih ciljeva, na temelju Konvencije potpisane 1980. u Ženevi.

Rusija je 25. ožujka demantirala da je prekršila međunarodno pravo pošto ju je Ukrajina više puta optužila za uporabu takvog streljiva tijekom svoje ofenzive.


23:02 - Rusko ministarstvo obrane najavilo je u srijedu navečer lokalni prekid vatre od 9 sati po srednjoeuropskom vremenu u četvrtak u Mariupolju kako bi se iz grada evakuirali civili.

Taj korak trebao bi omogućiti otvaranje humanitarnog koridora prema Zaporižju, pojašnjava ministarstvo.

"Kako bi ta humanitarna operacija uspjela, predlažemo da se provodi uz izravno sudjelovanje predstavnika Visokog povjereništva za izbjeglice UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa", dodalo je ministarstvo u priopćenju.

Ukrajinska strana ima vremena do 6 sati ujutro u četvrtak da proglasi prekid vatre i o tome pismeno informira Rusiju, UN i Crveni križ.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za onemogućavanje evakuacije stanovnika Mariupolja koji je pod žestokim napadima ruskih snaga i tjednima u njihovom okruženju.


23:00 - U nedjelju navečer slovensko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je Boštjan Lesjak, otpravnik poslova (chargé d'affaires) slovenske ambasade, stigao u Kijev. Ukrajinski su izvori potvrdili da je u ponedjeljak ujutro slovenska ambasada počela s radom, a na zgradi je istaknuta slovenska i zastava EU.

No, kako večeras piše slovensko izdanje N1, zastava od danas više ne stoji na zgradi, a razlog je pomalo bizaran. Naime, Ukrajincima previše sliči na - rusku zastavu. Više pročitajte OVDJE.


22:17 - Sergej Lavrov bio je u posjetu Pekingu u koji je Rusija polagala velike nade. No, čini se da se ruski ministar vanjskih poslova iz Pekinga vraća praznih ruku.

O čemu se na sastanku pričali Lavrov i njegov kineski kolega Wang Yi - i još važnije, o čemu nisu pričali, pročitajte u tekstu Željka Trkanjeca koji možete naći OVDJE.


22:02 - SAD tvrdi i da se ruske snage povlače s područja nuklearne elektrane Černobil. Navodno ruske trupe idu prema Bjelorusiji.


22:00 - Glasnogovornik Pentagona John Kirby poručio je da se ruske trupe oko Kijeva repozicioniraju kako bi mogli usmjeriti svoje akcije na druge dijelove Ukrajine. Kirby je rekao da se oko 20 posto ruskih borbenih grupa stacioniranih i okolici Kijeva "počelo repozicionirati" prema sjeveru, što znači da su najvjerojatnije krenuli prema Bjelorusiji.

- Vidjeli smo da kreću prema svojem garnizonu. No, ako su Rusi dosita ozbiljni oko deeskalacije, te bi snage trebali povući kući.

Kirby je objasnio da Pentagon smatra kako je dio ruskih trupa u Bjelorusiji krenuo kako bi se ponovno opskrbile za "buduće operacije" u Ukrajini.


21:35 - Švedska televizija TV4 News tvrdi da su ruski avioni s nuklearnim naoružanjem ušli u švedski zračni prostor. Incident se, kažu, dogodio 2. ožujka ove godine.

Ova televizija poručila je da su u zračni prostor Švedske ušla dva ruska lovca-bombardera Suhoj Su-24 koje su pratila dva borbena lovca Suhoj Su-27 - svi su poletjeli iz zračne baze u Kalinjingradu.

Izvori za švedsku tv-mrežu poručili su da su Su-24 avioni na tom letu nosili nuklearno oružje, što su "ruski piloti jasno pokazali".

Oružane snage Švedske nisu komentirale jesu li ruski avioni nosili nuklearno oružje, ali su za TV4 News potvrdili da je povreda zračnog prostora bila namjerna.

- Smatramo da se radi o svjesnoj akciji, što je vrlo ozbiljno, naročito ako je zemlja u ratu, rekao je šef Zračnih snaga Švedske Carl-Johan Edström.

- Analizirali smo incident - jasno je da je nemoguće isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve indicije upućuju na to da je povreda zračnog prostora bila namjerna. Cijeli je incident trajao oko minute.

Švedska, koja nije članica NATO-a te se deklarira kao neutralna zemlja, je odmah podigla dva borbena aviona JAS 39 Gripen koji su snimili ruske avione, što je potvrdilo da su nosili nuklearno oružje, piše Sky News pozivajući se na švedsku TV4 televiziju.


21:15 - Njemačka vlada je priopćila da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao u srijedu kancelaru Olafu Scholzu da Europa može i dalje plaćati ruski plin u eurima, a ne u rubljima, kao što je Moskva to nedavno zatražila.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit objavio je da je Putin rekao Scholzu da će se europska plaćanja idući mjesec "nastaviti u eurima i kao i obično doznačivati u Gazprom banku koja ne podliježe sankcijama" a ona će eure promijeniti u rublje.

Kremlj je ranije objavio da su se Putin i Scholz složili da će stručnjaci dviju zemalja razgovarati na koji bi se način plaćanje ruskog plina moglo izvršiti u rubljima, objavio je pak TASS.

Putin je rekao Scholzu da plaćanje u rubljima za izvoz ruskog plina ne bi smjelo štetiti europskim kupcima. "Ta odluka ne bi trebala dovesti do pogoršanja uvjeta ugovora europskih tvrtki koje uvoze ruski plin", rekao je Putin, po priopćenju iz Kremlja.


20:50 - Proteklih se dana mnogo pisalo o ulozi ruskog oligarha Romana Abramoviča u pregovorima između Ukrajine i Rusije. Sada se o tome oglasio i ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak koji je za Abramoviča rekao sljedeće:

- Poznato je da je Abramović iznimno efikasni posrednik između dviju delegacija - on povremeno moderira proces kako ne bi u samim počecima došlo do nerazumijevanja.

Podoljak je potom odbacio špekulacije da je Abramovič bio otrovan tijekom pregovora ukrajinske i ruske strane koji su se ranije ovog mjeseca održali u Bjelorusiji, nazvavši to "teorijama zavjere", piše Sky News.

Ukrajinska delegacija smatra da su ti navodi iskonstruirani kako bi se stavio dodatni pritisak na Moskvu i Kijev.


19:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom u srijedu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Prema informacijama agencije AFP, koja se poziva na službeni Berlin, Putin je Scholzu navodno rekao da Nijemci mogu nastaviti plaćati ruski plin u eurima. Ta vijest je u suprotnosti s ranijim priopćenjem Kremlja o istome razgovoru, u kojem se navodi da je Putin Scholzu "objasnio" rusku odluku da naplaćuje plin u rubljima te da su se njih dvojica dogovorili da će stručnjaci iz obiju zemalja dodatno razgovarati o tome.

- Ističe se da donesena odluka ne bi trebala dovesti do pogoršanja ugovornih uvjeta za europske kompanije koje uvoze ruski plin. Dogovoreno je će stručnjaci dviju zemalja dodatno porazgovarati o tom pitanju, navodi se u priopćenju iz Kremlja.


19:09 - SAD će Ukrajini dati novih 500 milijuna dolara pomoći Ukrajini, rekao je američki predsjednik Joe Biden ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom. Dvojica su lidera razgovarala gotovo sat vremena o vojnoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći koju SAD može pružiti Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.


19:00 - Slovačka je naredila ruskom veleposlanstvu da smanji broj osoblja za 35, kazao je u srijedu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, navodeći kao razlog neprihvatljivu aktivnost još jednog ruskog diplomata.

Cilj te odluke je "utvrditi maksimalan broj nositelja diplomatskih putovnica i njihovih obitelji u ruskoj misiji", rekao je Juraj Tomaga u priopćenju.

Ovom najnovijom odlukom slovačke vlade se broj osoblja u ruskom veleposlanstvu smanjuje za polovicu.


18:25 - U razgovoru koji je jučer održao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija prekinuti bombardiranje i granatiranje Mariupolja samo kada se ukrajinske trupe predaju, poručili su danas iz Kremlja. Jučer je iz Elizejske palače stigla ponešto drugačija interpretacija razgovora dvojice lidera. Više pročitajte OVDJE.


18:20 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je razgovarao punih sat vremena s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Pričali smo o stanju na bojištu, ali i o tijeku pregovora, Razgovaralo se i o konkretnoj vojnoj pomoći Ukrajini, humanitarnoj pomoći i novom, pojačanom paketu sankcija, napisao je ukrajinski lider na Twitteru.


18:13 - Nakon što su proteklih nekoliko dana lideri samozvanih republika na istoku Ukrajine, Donjecke i Luganske Narodne Republike, u javnim istupima koketirali s najavama organiziranja referenduma o priključenju Ruskoj Federaciji, čime bi de facto bila po krimskom scenariju orkestrirana aneksija tih teritorija Rusiji, s istom se pričom u srijedu javio i čelni čovjek Južne Osetije, gruzijske regije kojom još od 2008. upravljaju proruski separatisti.

Predsjednik te samozvane republike Anatolij Bibilov je ustvrdio da je ujedinjenje s Rusijom "strateški cilj" Južne Osetije.

- To je naš put, to je san našeg naroda. Tim putem ćemo ići. Uskoro ćemo poduzeti odgovarajuće pravne korake. Južna Osetija će biti u sastavu povijesne domovine - Rusije, izjavio je Bibilov, čije je riječi prenijela press služba 'Jedinstvene Rusije', vladajuće stranke u Ruskoj Federaciji.


18:10 - U prostorije podružnice ruskog Gazproma na području Njemačke upali su pripadnici EU institucije zadužene za zaštitu tržišnog natjecanja, javlja Bild ne pojašnjavajući razloge tog upada, a i ne navodeći točnu lokaciju poslovnih prostora.

Povjerenica EU-a za za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u siječnju je poslala upit plinskim kompanijama, uključujući Gazprom, vezano uz optužbe da ruski div zadržava plin koji bi se mogao pustiti po nižim cijenama.

Vestager će vjerojatno intenzivirati prikupljanje informacija o Gazpromovim europskim poslovima, rekla je Reutersu u veljači osoba upoznata sa slučajem.

Europska komisija odbila je u srijedu komentirati te vijesti.

Gazprom i Kremlj više puta su poricali obustavu isporuke plina i tvrdili da su sve dugoročne obveze ispunjene.

Tvrtkama za koje se utvrdi da krše pravila tržišnog natjecanja EU-a prijete novčane kazne do 10 posto njihovog globalnog prometa.

Gazprom je izbjegao novčanu kaznu 2018. godine nakon što je nakon istrage pristao reformirati aranžmane plaćanja i utrti put konkurentima u istočnoj Europi.


17:45 - Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov na redovitom je brifingu u srijedu izjavio da je na kijevskoj i černihivskoj liniji fronte u tijeku planirano pregrupiranje ruskih snaga.

Kako je naveo, u prvoj fazi operacije plan je bio natjerati protivnika da koncentrira snage za obranu velikih gradova, paralizirati ih bez napada na gradove kako bi se izbjeglo civilne žrtve.

- To je realizirano, ustvrdio je Konašenkov napominjući da su za Ruse trenutno prioritetne druge linije fronte, prije svega one u Donbasu.


17:22 - Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da se ruske snage u Ukrajini regrupiraju i pripremaju za nove ofenzivne operacije, javlja Reuters.

Kako što je još jučer pisao naš Robert Bajruši (u tekstu koji možete pročitati OVDJE), čini se da je glavni cilj ruskih snaga taj da okruže ukrajinske trupe na istoku zemlje. Istu tvrdnju danas je izrekao i glasnogovornik Ministarstva obrane Ukrajine, Oleksandr Motuzjanjk.

Također je dodao da Rusi i dalje pokušavaju zauzeti uništeni Mariupolj (koji je opkoljen već tjednima) na obali Azovskog mora te gradove Popasna i Rubižne u Lugansku.

Što se tiče najavljenog povlačenja ruskih trupa iz okolice Kijeva i Černihiva, Ukrajinci kažu da ima nekih pomicanja vojske, ali ne u toj mjeri da bi se to moglo nazvati povlačenjem.


17:10 - Ako će Prvi svjetski rat ostati zapamćen jer su tada prvi put u borbu uvedeni tenkovi, a Drugi svjetski rat po masovnim tenkovskim bitkama, čini se kako bi sadašnji rat u Ukrajini mogao biti poznat kao oružani sukob u kojem su tenkovi završili na smetištu povijesti, piše naš Robert Bajruši. Više pročitajte OVDJE.


17:05 - Američki predsjednik Joe Biden u 16:45 počeo je razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


17:03 - Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, potaknute tijesnom opskrbom i razgovorima o novim sankcijama Rusiji paralelno mirovnim pregovorima Moskve i Kijeva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 4,09 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 114,32 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,25 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 4,17 dolara višoj cijeni, od 108,41 dolar. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,75 dolara.


16:50 - Glavni ruski pregovarač na razgovorima s Ukrajinom, Vladimir Medinski, u srijedu je kazao da je Kijev pokazao volju da prihvati glavne ruske zahtjeve, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, ali da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno. Više pročitajte OVDJE.


16:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin nije u najboljim odnosima sa svojim vojnim zapovjednicima. Štoviše, smatra da su oni od njega počeli skrivati ruske posrtaje i neuspjehe na bojištu u Ukrajini, rekao je za NBC neimenovani američki dužnosnik.

Prema njemu, informacije o ruskim gubicima i pravim učincima sankcija na rusko gospodarstvo nisu došle do Putina "zato što se njegovi najviši dužnosnici previše boje kazati mu istinu".

Isti je dužnosnik za NBC rekao i sljedeće:

- Sada postoji konstantna tenzija između Putina i Ministarstva obrane Ruske Federacije, a koja proizlazi iz Putinovog nepovjerenja u ljude na čelu Ministarstva.

Pokaže li se ova informacija točnom, mogla bi objasniti povremenu neusklađenost u izjavama ruskih dužnosnika, koji ponekad tvrde da pregovori s Ukrajincima idu u dobrom smjeru, te Vladimira Putina koji dosad nije pokazao volje za kompromis kada su u pitanju ruski planovi u Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.


16:10 - Dvostruko više Rusa je optimistično što se tiče budućnosti sada, mjesec dana otkako je počela vojna intervencija u Ukrajini, u usporedbi s podacima s kraja prosinca, prema anketi koju je, valja naglasiti, naručio Kremlj, a koja je objavljena u srijedu.

U anketi u kojoj je sudjelovalo 1500 osoba, a koju je provela agencija FOM 20. ožujka za Kremlj, 49 posto osoba je reklo da očekuje da se život u Rusiji poboljša u tri do pet godina, prema 25 posto od prosinca prošle godine.

Četiri tjedna od vojne operacije u kojoj su živote izgubile tisuće ruskih i ukrajinskih vojnika i ukrajinskih civila, oko 13 posto očekuje da će se život pogoršati u tri do pet godina, prema 25 posto u prosincu, prema FOM-u.


15:54 Italija se prvo želi uvjeriti da će ruski Gazprom distributerima uistinu poslati izmijenjene ugovore o isporuci plina i tek tada će odlučivati o eventualnoj objavi krize u opskrbi, izjavio je u srijedu izvor u vladi.

Njemačka je danas objavila pripravnost na moguću krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju, a Nizozemska se sprema pozvati građane da troše manje plina kako bi se smanjio uvoz.

"Italija prati što se događa i odluku će donijeti naknadno", izjavio je danas izvor u vladi.


15:42 Procjenjuje se da je 200 do 300 civila ubijeno u gradu Irpinu u blizini Kijeva prije nego što je ovaj tjedan taj grad ponovno vraćen u ukrajinske ruke, rekao je gradonačelnik.

Reuters javlja da je gradonačelnik Oleksandr Markušin na brifingu u srijedu rekao da je oko 50 ukrajinskih vojnika ubijeno u Irpinu, a neka tijela su još uvijek zarobljena pod ruševinama.


15:33 Posljednji podaci UN-ove agencije za izbjeglice pokazuju da je 4.019.000 Ukrajinaca pobjeglo u susjedne zemlje, a više od šest milijuna raseljeno je unutar Ukrajine, što znači da je najmanje četvrtina stanovništva morala napustiti svoje domove zbog rata.


15:08 Norveška i ostatak Europe trebali bi zatvoriti svoje morske luke ruskim brodovima, rekao je u srijedu norveškom parlamentu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Europska unija, a nadam se i Norveška, trebaju zabraniti ruskim brodovima da koriste europske luke sve dok blokiraju naše luke", javio se Zelenskij video vezom iz Ukrajine.

Dodao je da su Ukrajina i Norveška, nakon Rusije druga najveća izvoznica plina, počele pregovore o snabdijevanju 5 milijardi kubičnih metara plina za sljedeću zimu.

"Možete dati odlučujući doprinos energetskoj sigurnosti Europe tako što ćete ponuditi potrebne izvore i zemljama Europske unije i Ukrajini", rekao je.


15:03 Ruska opsada luke Mariupolj smanjila je ukrajinsku proizvodnju čelika za 30 do 40 posto, izjavio je u srijedu za ukrajinske medije izvršni direktor proizvođača čelika Metinvesta Jurij Riženkov.

"Čeličane u Mariupolju proizvode više od trećine ukrajinskog čelika", kazao je Riženkov za ukrajinsku televiziju Channel 24.

Sjedište Metinvesta upravo je u Mariupolju koji, prema Channelu 24, još kontroliraju ukrajinske oružane snage.

Rusija ih ne bi mogla voditi čak i da ih zauzme, kaže čelnik ukrajinske tvrtke, jer "rusko tržište nije dovoljno veliko ni za njihove vlastite proizvođače metala", a ne bi imali ni potrebne radnike, tvrdi.


14:40 NATO savez mora pooštriti svoje kopnene, zračne i morske obrambene sposobnosti u baltičkoj regiji, rekla je u srijedu estonska premijerka Kaja Kallas.

"Kako bismo imali mir, moramo se pripremiti za rat", rekla je Kallas na zajedničkoj konferenciji za medije s danskom premijerkom u estonskoj vojnoj bazi Tapa.

Trenutna situacija na Baltiku "nije dovoljna" za uvjerljivu obranu, ustvrdila je Kallas.


14:33 Tod Walters, zapovjednik američkih snaga u Europi, kazao je danas u američkom kongresu kako je Rusija na invaziji Ukrajine angažirala od 70 do 75 posto svoje cjelokupne vojske.

- Ukrajina svakako može uspjeti u zaustavljanju ruskih snaga, rekao je američki general.


14:21 Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage nastavljaju s napadima na grad Černihiv na sjeveru Ukrajine, unatoč tvrdnjama Kremlja da će zaustaviti napade tamo i u Kijevu iz poštovanja prema mirovnim pregovorima koji su u tijeku.

- Ukrajina je primjetila neke pokrete trupa iz područja Kijeva i Černihova, ali nema masovnog povlačenja, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske.


14:04 Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, poručio je da Putin ne kontrolira situaciju onoliko koliko bi želio da ljudi vjeruju.

- Putin ne povlači vojsku iz Kijeva. Ukrajinski vojnici ih potiskuju. To je razlika, napisao je McFaul na Twitteru.


13:44 Ruske snage napale su objekt Crvenog križa u opkoljenom i uništenom lučkom gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, poručili su iz Kijeva te upozorili upozorili na humanitarnu katastrofu koja se nastavlja.


13:34 - Visoki kineski diplomat Wang Yi rekao je da je Kina spremna raditi s Rusijom kao bi se njihov odnos podigao na 'višu razinu'.

Dodao je da su veze između dviju zemalja 'izdržale novi test usred promjenjive međunarodne situacije'.

Zapadne zemlje, uključujući SAD, upozorile su Kinu da ne podržava Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Wang Yi je rekao da Kina podržava 'hlađenje' sukoba i napore i Rusije i Ukrajine koji se poduzimaju po pitanju prevladavanja 'teškoća' i njihovog mirnog rješavanja.


13:25 - Jeljcinov ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev komentirao je obećanje Rusije da će smanjiti svoju vojnu operaciju oko Kijeva i Černihiva.

Kritičar rata u Ukrajini rekao je da bi obećanje Moskve da će se povući lako mogao biti 'manevar koji će Rusiji kupiti vrijeme da se pregrupira, a zatim udari koliko god može'.

'Putinov režim razumije jedino jezik snage. Susrevši se s porazom u blizini Kijeva, Putin sada pribjegava diplomatskim i konvencionalnim vojnim manevriranjem.'

Upozorio je Zapad da se ne 'hladi' po pitanju isporuke oružja Ukrajini ili sankcija Rusiji, rekavši da se Vladimir Putin do sada 'kladio na slabost Ukrajine i Zapada'.


13:04 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja prestati tek kada se ukrajinske trupe predaju, javlja BBC.

Putin je to komentirao tijekom sat vremena dugog telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u utorak navečer, stoji u priopćenju Kremlja.

No francuski dužnosnici rekli su da je ruski čelnik pristao razmotriti planove za evakuaciju civila iz grada.

Francuska je, zajedno s Turskom, Grčkom i nekoliko humanitarnih skupina, predstavila Putinu plan za evakuaciju.

Međutim, u svom očitavanju Kremlj je sugerirao da Putin nije dao takva jamstva.

Ruski dužnosnici rekli su da je Putin rekao francuskom čelniku kako 'da bi se riješila teška humanitarna situacija u ovom gradu, ukrajinski nacionalistički militanti moraju prestati pružati otpor i položiti oružje'.

U priopćenju se dodaje i da je Putin Macronu dao 'detaljne informacije o mjerama koje je ruska vojska poduzela kako bi pružila hitnu humanitarnu pomoć i osigurala sigurnu evakuaciju' civila iz opkoljenog grada'.


12:53 - Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko rekao je da je grad na sjeveru Ukrajine pod 'kolosalnim napadom' unatoč obećanju Moskve da će tamo 'drastično smanjiti' vojne operacije.

Atrošenko je rekao da su se neprijateljstva u Černihivu zapravo povećala otkako je iznesena tvrdnja.

'Ovo je još jedna potvrda da Rusija uvijek laže.Danas imamo kolosalan napad na centar Černihiva. Ranjeno je 25 osoba i sada su u bolnicama. Svi su civili', kazao je. Dakle, kad god Rusija nešto kaže, to treba pažljivo provjeriti', dodao je.


12:33 - Današnji humanitarni koridori za evakuaciju civila otvoreni su iz Mariupolja, iz Melitopolja te između Energodara i Zaporižja, istaknula je zamjenica ukrajinskoga premijera Irena Vereščuk.


12:15 - Moskva kaže kako nije zamijetila ništa obećavajuće i kako nema velikih pomaka u pregovorima između Ruske Federacije i Ukrajine, te da ih čeka još puno posla, prenosi ruski Tass.

'Pozitivno je to što je ukrajinska strana barem počela konkretno formulirati i zapisivati na papir ono što predlaže. Do sada to nismo uspjeli postići. Ovo je pozitivan faktor, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o pregovorima Rusije i Ukrajine koji su vođeni dan ranije u Istanbulu.

'Što se ostalog tiče, za sada ne možemo navesti ništa obećavajuće, neke pomake, još je jako, jako puno posla', kazao je.

Peskov je dodao i kako tijekom telefonskog razgovora čelnika Ruske Federacije i Francuske, Vladimira Putina i Emmanuela Macrona, nije postignut napredak u provedbi humanitarne operacije u Mariupolju.

Napomenuo je i kako je status Krima riješen, 'tako da Moskva neće razgovarati o tom pitanju s Kijevom ili bilo kojom drugom stranom'.

Prijedlog Kijeva za mirovni sporazum s Rusijom uključivao je obećanje da će se teritorijalni spor oko Krima riješiti u roku od 15 godina bez upotrebe sile.

'Krim je dio Ruske Federacije. Prema našem Ustavu, ne možemo ni s kim razgovarati o sudbinama ruskih teritorija, o sudbinama ruskih regija. To ne dolazi u obzir', rekao je dužnosnik.

Krim je izglasao ponovno priključenje Rusiji 2014., nakon što je oružanim udarom u Kijevu zbačena ukrajinska vlada. Kijev tvrdi da je glasovanje bilo nelegitimno i navodi Krim kao privremeno okupirani ukrajinski teritorij. Ukrajinski dužnosnici rekli su da ni pod kojim okolnostima neće odustati od zahtjeva za Krim.


11:41 - Pregovori između Rusije i Ukrajine 'definitivno su napredovali', rekao je Ihor Zovkva, zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog. No kazao je da Ukrajina neće trgovati 'niti jednim inčem' teritorija.

Na razgovorima u Istanbulu prvi put je ruska strana, umjesto ultimatuma i crvenih linija, poslušala ukrajinski stav.

Također je rekao da Rusija nije povukla trupe ni iz Kijeva ni iz Černihiva unatoč tome što je Rusija rekla da će smanjiti svoje operacije u tim područjima.


11:28 - U jučerašnjem ruskom napadu na zgradu regionalne uprave u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolaivu ubijeno je 12 ljudi, a ozlijeđeno je gotovo 30, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Gradonačelnik Oleksandr Senkevič rekao je za BBC da u zgradi nije bilo vojnog osoblja, već samo stražari i uredsko osoblje.

Senkevič misli da su ruske snage zbog medijske aktivnosti možda pokušavale ubiti regionalnog guvernera Vitalija Kima, koji u to vrijeme nije bio tamo.

image

Mykolaiv

Str/AFP

Snimka koju je podijelilo

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova podijelilo je snimku koja navodno prikazuje rusku raketu koja je jučer pogodila zgradu regionalne uprave.


11:13 - Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine upravo je objavilo neke fotografije koje prikazuju štetu u Lisičansku i tvrde kako ispod ruševina stambenih zgrada sigurno ima civila.


10:52 - UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, priopćila je da je 4,02 milijuna ljudi napustilo Ukrajinu od početka ruske invazije 24. veljače. Uz populaciju prije invazije od oko 44 milijuna, to znači da je otprilike svaki jedanaesti stanovnik prešao granicu.


10:49 - Bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika NATO-a u Europi, Richard Shirreff, kaže da 'kao i većina ljudi' duboko sumnja u obećanje Rusije da će smanjiti svoje napade na Kijev i Černihiv.

'Dok je Putin u Kremlju, u Europi ne može biti mira', ističe opisujući ruskog cara kao 'krvavog autokrata'.

Dodaje kako NATO mora osigurati da rat s Rusijom 'ostane hladan, a ne vruć', a to znači da se NATO priprema za rat u svakom pogledu.

'Još nismo vidjeli to povećanje kapaciteta NATO-a za koje mislim da će biti od ključne važnosti ako žele odvratiti bilo kakvu daljnju agresiju', zaključuje.


10:36 - Oleksander Daniljuk, bivši ukrajinski savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Volodimira Zelenskog kaže da ne vjeruje u obećanje Rusije da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černihiva.

Iako nema eskalacije i neke su se trupe udaljile od Kijeva, ovo je samo pregrupiranje, tvrdi.

Kaže da je Rusija predložila deeskalaciju za ta područja, ali da su ukrajinske trupe tu već napredovale u ponovnom preuzimanju teritorija.

'Dakle, ako samo nastavimo oslobađati gradove u blizini Kijeva, Rusija će nas optužiti da radimo protiv deeskalacije. Kao i uvijek postoje vojne i diplomatske igre KGB-a i ovo je samo jedna igra', dodaje.


10:20 - Rusija premješta snage iz sjeverne u istočnu Ukrajinu kako bi pokušala okružiti ukrajinske vojnike, ali neke ostaju u blizini glavnog grada Kijeva kako bi zadržali dio ukrajinske vojske, rekao je predsjednički savjetnik Oleksij Arestovič.

Dodao je i kako je Ukrajina poboljšala svoju pregovaračku poziciju zalažući se za osiguranje neutralnog statusa, ali uz vanjska sigurnosna jamstva.

Također je rekao, prenosi Reuters, da će rat još tjedan dana biti u aktivnoj fazi.


10:03 - Poljska planira prestati koristiti rusku naftu do kraja 2022. i prestati uvoziti ruski ugljen najkasnije do svibnja, rekao je premijer u srijedu, jer prekida gospodarske veze s Moskvom zbog rata u Ukrajini.

'Uvest ćemo potpuni embargo na ruski ugljen i nadam se da ćemo ga najkasnije do travnja, najkasnije svibnja potpuno napustiti', rekao je Mateusz Morawiecki ni dodao kako će učiniti sve da prestanu koristiti rusku naftu do kraja ove godine.


9:50 - Guverner regije Donjeck, Pavlo Kirilenko, rekao je na nacionalnoj televiziji u Ukrajini da ruske snage granatiraju gotovo sve gradove duž crte bojišnice koja odvaja teritorij pod kontrolom ukrajinske vlade od samoproglašene republike Donjeck. Reuters izvještava kako je upozorio da bi se situacija mogla pogoršati jer su ruske snage koncentrirale svoje napore u toj regiji.


9:33 - Sirijskim borcima nudi se 567 tisuća rubalja (5900 eura) mjesečno za borbu na prvoj crti bojišnice za Rusiju u ratu protiv Ukrajine, doznaje BBC.

Jedan sirijski vojnik koji se dobrovoljno prijavio u borbu rekao je kako vjeruje da Rusija provodi masakr u Ukrajini, ali je također pomagala siromašnim Sirijcima koji si nisu mogli priuštiti hranu. Rekao je da se dobrovoljno prijavio zbog ponuđenog novca. Njegova obitelj ne želi da ode, ali mu je rečeno da će im biti plaćeno 43.600 eura ako bude ubijen.

Rekao je da zna za najmanje 200 ljudi koji su se dobrovoljno prijavili.

Ukrajinska vlada i vodeća sirijska nevladina organizacija kažu da je širom Sirije uspostavljeno 14 centara za novačenje.


9:25 - Zamjenik britanskog premijera Dominic Raab rekao je da bi izvješća o tome da Rusija planira rasporediti plaćenike iz Wagner grupe i Sirije mogla biti znak ruske slabosti.

'To je zabrinjavajući znak, ali također vjerojatno pokazuje koliko su postali ovisni o drugim borcima zbog slabosti i krhkosti profesionalnih snaga - a oslanjaju se na ročnike. Ruski ratni stroj, koji je imao prilično zastrašujuću reputaciju, muca i posrće.'


9:17 - Guverner ukrajinske sjeverne regije Černihiv rekao je da ne vidi popuštanja u ruskim napadima unatoč obećanju Moskve da će tamo smanjiti vojne operacije.

'Vjerujemo li u to? Naravno da ne. Neprijatelj je izvodio napade na Nižin, uključujući zračne napade koji su cijelu noć su pogađali Černihiv', kazao je Vjačeslav Čaus.

image

Černihiv

Handout/AFP

image

Černihiv

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Černihiv

Dimitar Dilkoff/AFP
image

Černihiv

Dimitar Dilkoff/AFP


9:11 - Njemačka je objavila 'rano upozorenje' vezano uz opskrbu plinom i rekla da se pripremaju za mogući prekid tokova prirodnog plina iz Rusije. Ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da su zalihe za sada zaštićene i da Njemačka pomno prati tokove opskrbe.


9:01 - Zamjenica ukrajinskoga premijera Irina Vereščuk najavila je da će u Ukrajini danas biti otvorena tri humanitarna koridora za evakuaciju civila.

Također je rekla da postoji opasnost od eksplozije streljiva u ugašenoj nuklearnoj elektrani Černobil i da se ruske snage koje okupiraju elektranu moraju povući.

'Zahtijevamo da Vijeće sigurnosti UN-a odmah poduzme mjere za demilitarizaciju zone isključenja u Černobilu i uvede tamo posebnu misiju UN-a kako bi se uklonio rizik od ponavljanja nuklearne katastrofe', kazala je.

Također je rekla da je Ukrajina jučer na razgovorima u Istanbulu zatražila od Rusije da dopusti uspostavljanje 97 humanitarnih koridora do najteže pogođenih gradova, gradova i sela u Ukrajini, prenosi Reuters.


8:48- Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko kazao je da bi obećanje Rusije da će ublažiti svoje napade na Kijev i Černihiv bila dobra vijest kada bi joj se moglo vjerovati.

Dodao je da nikada nije mislio da će morati tražiti hladnjake u kojima će držati tijela jer su mrtvačnice pune, ili da će morati pronaći stolare za izradu dodatnih lijesova.

'Rusi često govore jedno, a zapravo se događa drugačije. Samo će vrijeme pokazati koliko je istine u tim riječima. Trenutno se prema tom obećanju odnosimo vrlo oprezno', ističe.


8:33 - Novinska agencija Interfax i Reuters javljaju kako su se na sastanku kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova dvije zemlje 'složile proširiti suradnju u, kako je Moskva opisala, teškim međunarodnim uvjetima'.

Lavrov je pozdravio Kinu kao dio novog 'svjetskog poretka' uoči sastanka sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

Rekao je da svijet prolazi kroz vrlo ozbiljnu fazu u povijesti međunarodnih odnosa, prenosi AFP.

U videu koji je objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova uoči njegovog sastanka, Lavrov je rekao:

'Mi ćemo zajedno s vama i našim simpatizerima krenuti prema multipolarnom, pravednom, demokratskom svjetskom poretku.'

Kina nije objavila očitavanje dvojice ministara, ali je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin kasnije rekao novinarima da će Moskva i Peking nastaviti napore u 'unaprijeđenju globalne multipolarnosti i demokratizacije međunarodnih odnosa'.


8:12 - U blizini Kijeva jutros su se ponovno čule eksplozije.

Dopisnica BBC-ja rekla je da je dan počeo zavijanjem sirena za zračne napade, praćeno glasnim udarima s ruba grada koje je osjetila u centru Kijeva.

'Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjave oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja', kazao je zamjenik gradonačelnika Mikola Povoroznik.

Rusija je jučer rekla da namjerava smanjiti operacije u blizini glavnog grada - obećanje za koje su mnogi zapadni čelnici rekli da treba uzeti s oprezom.

Sinoć je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio skepticizam prema obećanju Rusije i rekao da 'ne vidi nikakvu osnovu' da vjeruje na riječ državi koja se 'nastavlja boriti za naše uništenje'.


7:45 Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala "globalnu krizu hrane" i da je dovela ljude u opasnost od "gladi" počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Europe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "počeo je ovaj rat. Vladimir Putin stvorio je ovu globalnu krizu hrane. I on je taj koji je može zaustaviti", rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

"Odgovornost za vođenje rata u Ukrajini - i za učinke rata na globalnu sigurnost hrane - jedino je na Rusiji i na predsjedniku Putinu", rekla je.

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere, istaknuo je da se "ruskom agresijom protiv Ukrajine povećala opasnost od gladi širom svijeta" i da će najprije biti pogođeno stanovništvo zemalja u razvoju.

"Rusija će nas nedvojbeno nastojati uvjeriti da upravo sankcije protiv nje stvaraju neravnotežu u svjetskoj sigurnosnoj situaciji za hranu", dodao je de Riviere.

Moskovski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebencia doista je rekao da su potencijalne turbulencije na globalnom tržištu hrane zapravo uzrokovane "neobuzdanom histerijom sankcija koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije".

Sherman i direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley izvijestili su da Ukrajina i Rusija, koje su i glavni proizvođači žitarica, predstavljaju 30 posto svjetskog izvoza pšenice, 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja.

Europska unija objavila je u petak inicijativu za ublažavanje nestašice hrane uzrokovane ratom. EU i Sjedinjene Države žele multilateralnu obvezu protiv ograničenja izvoza poljoprivrednih sirovina.

Pomoćnica glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja Joyce Msuya rekla je da sukob u Ukrajini "prijeti pogoršanjem stanja u najvećim svjetskim humanitarnim krizama, poput Afganistana, Jemena i Roga Afrike" gdje je nesigurnost hrane


7:43 Svoje najnovije obavještajno izvješće o stanju u Ukrajini upravo je objavilo britansko ministarstvo obrane. U njemu tvrde da su ruske jedinice, koje su pretrpjele teške gubitke, bile prisiljene vratiti se u Bjelorusiju i Rusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile.

- Takvi potezi pokazuju poteškoće s kojima se ruske snage suočavaju, tvrde Britanci i dodaju kako vjeruju da će svoju smanjenu sposobnost na kopnu Rusi nastaviti kompenzirati masovnim topničkim i raketnim napadima.

Britansko ministarstvo obrane smatra da je usredotočenost Rusije na ofenzivu u regiji Donjeck i Luhansk 'prešutno priznanje da se bori za održavanje više od jedne osi napredovanja'.


7:39 Grad Lisičansk na istoku Ukrajine jutros je granatiran teškim topništvom uz veliku štetu u stambenim područjima, javljaju lokalni dužnosnici.

- Došlo je do značajnog razaranja. Podaci o broju poginulih i ranjenih osoba se prikupljaju, napisao je regionalni guverner Luganska Serhij Gaidai.


6:54 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u prvi posjet Kini nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. Ministarstvo je potvrdilo da je Lavrov sletio u Huangshan, grad na istoku Kine, uz objavu fotografija svojih delegata koje su dočekali kineski zdravstveni djelatnici u zaštitnim odijelima.

Prema najavama, Lavrov će u Kini odraditi nekoliko sastanaka, a jedna od glavnih tema bit će način na koji dvije zemlje mogu pomoći Afganistanu. Očekuje se da će na sastancima sudjelovati i diplomati iz SAD-a te iz Afganistanu susjednih zemalja.

Ipak, teško je vjerovati da se neće razgovarati i o ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini...


6:38 Tvrtka Maxar Technologies objavila je nove satelitske snimke koje najbolje dočaravaju razmjere uništenja u Mariupolju.

Grad na jugu Ukrajine pod ruskom je opsadom već tjednima, a brojni dužnosnici već neko vrijeme upozoravaju da gradu prijeti humanitarna katastrofa i da je potrebna hitna evakuacija stanovnika.

Budući da su u Mariupolju prekinute sve komunikacijske veze, ove fotografije su prvo vizualno ažuriranje stanja u gradu u posljednjih nekoliko dana, a koje nije došlo s ruske strane.

image

Mariupolj prije rata i danas

Satellite image 2022 Maxar Technologies/AFP
image

Razoreni Mariupolj

Satellite image 2022 Maxar Technologies/AFP
image

Razoreni Mariupolj

Satellite image 2022 Maxar Technologies/AFP

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine kaže da je rusko obećanje o povlačenju osmišljeno da dovede u zabludu.

U dnevnom operativnom izvješću objavljenom na Facebooku, glavni stožer je rekao da se ruske jedinice nastavljaju udaljavati i od Kijeva i od Černihiva. Rusija je već rekla da će se sada usredotočiti na operacije u istočnoj regiji Donbasa.

Ukrajinska vojska vjeruje da je povlačenje "vjerojatno rotacija pojedinačnih jedinica" s ciljem da stvori "pogreške predodžbe" ukrajinskog vojnog vodstva o njihovom raspoređivanju.

Ukrajinci su se ovim izvješću nadovezali na izjavu glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja koji je ustvrdio da prijetnja Kijevu nije otklonjena usprkos povlačenju ruskih vojnika.

- Ukrajinci nisu naivni, poručio je ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirajući ruske najave o povlačenju.


Ključne događaje 34. dana invazije u ponedjeljak smo pratili iz minute u minutu. Možete ih pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:39