TRZAVICE

HLADAN TUŠ ZA AMERIKANCE NAKON MARATONSKIH PREGOVORA U PJONGJANGU Kim Jong-un pobjesnio na Trumpovog državnog tajnika: 'Ovo je izdaja!'

 REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u subotu "vrlo produktivnim" dvodnevne pregovore koje je vodio u Pongjangu za pokretanje konkretnog plana denuklearizacije.

Pompeo je od petka osam sati pregovarao s Kim Yong-cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una u Pjongjangu.

U obraćanju novinarima prije puta u Tokio Pompeo je razgovore ocijenio produktivnima, ali nije precizirao kako Sjeverna Koreja namjerava ispoštovati svoje obveze o denuklearizaciji poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva.

"To su složena pitanja, ali napredovali smo u gotovo svim središnjim pitanjima, u nekima smo napravili velike korake, a u nekima još preostaje posla", rekao je.

On bi u Tokiju trebao informirati svoje japanske i južnokorejske kolege o napretku pregovora.

Svrha sastanka u Pjongjangu je izrada detaljnih smjernica prema "potpunoj denuklearizaciji korejskog poluotoka", kao što su tijekom povijesnog susreta u Singapuru 12. lipnja dogovorili američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski Kim Jong-un.

"Nitko se nije udaljio od tog cilja koji nam ostaje obveza. Vodili smo produktivne razgovore u dobroj vjeri", dodao je Pompeo i spomenuo da će se dužnosnici dviju strana sastati u radnoj skupini 12. srpnja kako bi razgovarali o repatrijaciji ostataka američkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu (1950.-1953.).

U međuvremenu, iz Pjongjanga su izdali priopćenje potpuno drugačijeg tona.

- Razgovori s američkom delegacijom su bili vrijedni žaljenja, priopćilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova optužujući pritom Amerikance za 'jednostrani pritisak'.

- Američka je strana izdala duh prošlomjesečnog summita predsjednika Trumpa i vođe Kim Jong-una, navodi se još u priopćenju.

- Ishod popratnih razgovora je vrlo zabrinjavajući jer nas je doveo do opasne faze koja bi mogla poremetiti našu volju za denuklarizacijom koja je dosad bila čvrsta, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:12