STIŽE POLARNA ZIMA

Hladnoća SIJE SMRT u Europi: Umrlo 32 ljudi, Srbija proglasila izvanredno stanje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.01.2012. u 13:29

Vladimir Lojanica / BLIC

U mnogim područjima vlada izvanredno stanje

BEOGRAD - Val hladnoće praćen obilnim sniježnim padalinama u zemljama istočne Europe odnio je čak 32 života, a u mnogim područjima vlada izvanredno stanje - zatvorene su škole, prometnice su blokirane, a dovod energenata je onemogućen, javlja agencija AP. Temperature se kreću oko -20 stupnjeva Celzijusa, pa su vlasti otvorile skloništa i savjetovale građanima da budu oprezni i ostanu u svojim domovima.

Ukrajinsko Ministarstvo za izvanredna stanja objavilo je da je u posljednjih nekoliko dana zbog pothlađenosti umrlo 18 osoba, a čak 500 ljudi potražilo je medicinsku pomoć zbog ozeblina. Čak 12 žrtava su beskućnici čija su tijela pronađena na ulicama.

U toj se zemlji bivšeg SSSR-a temperature preko dana spuštaju do -16, a preko noći i do -23. Službeni je Kijev naredio otvaranje 1500 skloništa kako bi osigurao hranu i grijane prostore građanima, a škole i vrtići su zatvoreni.

Slično stanje vlada i u Poljskoj gdje je od petka umrlo desetero ljudi, a hladnoća je još i gora nego u Ukrajini (-26). Glasnogovornica poljskog MUP-a rekla je AP-u kako su među žrtvama starije osobe i beskućnici. Policija stoga provjerava napuštene, negrijane zgrade kako bi se uvjerila da u njima nema beskućnika koji bi se ondje mogli smrznuti.

Srpske su vlasti zbog snježnog nevremena i izuzetno niskih temperatura odlučile proglasiti izvanredno stanje u 14 općina javlja Blic . Prema dostupnim informacijama, u hladnoći ukupno smrtno stradale tri osobe, a u ponedjeljak ujutro nastavljena je potraga za još dvije koje se smatraju nestalima.

Jutros je najhladnije bilo u Kragujevcu gdje je izmjeren čak -21 Celzijev stupanj. U Beogradu je bilo nešto 'toplije', -9 stupnjeva. Goran Nikolić iz Odjela za izvanredne situacije MUP-a Srbije izjavio je da najteža situacija u krajevima gdje nema elektične energije i gdje ima dosta nepročišćenih puteva. Dodaje kako se promet normalno odvija po svim regionalnim i magistralnim cestama, no da problema ima na pojedinim lokalnim putevima čije čišćenje otežava jak vjetar koji stvara nove nanose .

- U općini Medveđa traga se za 72-godišnjim Radosavom Perovićem, a na padinama Suvobora, za 75-godišnjim Milutinom Nikolićem koji je nestao prije pet dana. Sumnja se da nisu živi zbog iznimno niskih temperatura - objasnio je Nikolić. Dodao je kako je u nedjelju u jednom selu na području Valjeva pronađeno tijelo žene koja se smrznula te da su dvije osobe koje su kraj Kraljeva otkrivene s teškim ozeblinama van životne opasnosti.

U susjednoj Bugarskoj smrznuo se 57-godišnji muškarac, a izvanredno stanje proglašeno je u 25 od 28 okruga u zemlji. Kao i u Ukrajini, vlasti u Sofiji organizirale su skloništa za beskućnike, a u gradu se na brojnim lokacijama dijeli i vrući čaj. Zbog jakog vjetra zatvorena je glavna bugarska luka na Crnom moru Varna.

Gradska uprava Praga objavila je kako će se za smještaj 3.000 beskućnika osigurati šatori. Niske temperature oštetile su tračnice pa je došlo do usporavanja željezničkog prometa.

Izdvajamo