HRVATSKI NARODNI SABOR

HNS BiH nazvao deklaraciju koju je prihvatio SDA nedobronamjernom i rušilačkom

Bakir Izetbegović
 Fedja Krvavac / CROPIX

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveći broj hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, u nedjelju je ocijenio da je deklaracija koju je dan ranije prihvatila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) "rušilačka" i nedobronamjerna za Hrvate i državu.

SDA će inzistirati na izmjenama Ustava i preuređenju BiH koje bi vodilo uspostavi prijeratne Republike BiH, ukidanju entiteta i županija te vladavini većine u državi u kojoj Bošnjaci po zadnjem popisu imaju više od 50 posto pučanstva, stoji je u platformi koju je SDA usvojio u subotu na kongresu u Sarajevu.

HNS BiH ocjenjuje da te promjene zapravo poništavaju odredbe Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH.

Zbog toga je HNS BiH u nedjelju odbacio ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na Kongresu stranke kazavši da su štetni za Hrvate i državu BiH.

„Smatramo je potpuno neprihvatljivom za opstojnost i stabilnost države BiH. Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - jednakopravnost svih naroda i građana“, navodi se u reagiranju iz HNS-a BiH.

BiH je jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda, a ne samo jednoga - Bošnjaka, navode.

„Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika ne može se predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije“, navodi HNS BiH u priopćenju.

Taj politički blok koji okuplja hrvatske političke predstavnike pod vodstvom HDZ-a BiH pozivaju političke predstavnike Bošnjaka da se vrate razgovorima kako bi se dogovorila rješenja koja bi svima u BiH donijela istu poziciju.

“Budući da postojeća rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici“, kaže HNS BiH.

Zaključuje da stabiliziranje unutarnjih prilika u BiH potrebno kako bi se ubrzale euroatlantske integracije, a "Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:56