NOVI GRAĐANSKI ZAKON

Hoće li Beograd prvi u regiji legalizirati gay brakove? Piše se novi zakon...

Brak bi se ubuduće definirao kao 'zajednica dvije osobe', a ne isključivo muškarca i žene
 Ranko Šuvar/Cropix

Nove dopune i izmjene Građanskog zakona koji se donose u Srbiji obiteljske će odnose detaljnije regulirati, no neće svi biti oduševljeni novostima koje iste uvode. U dijelu zakona koji se odnosi na obitelj ima čak 380 članaka, od kojih neki zahtijevaju i izmjenu Ustava, pišu Večernje novosti.

Među najvećim novostima bit će veća izjednačenost bračne i izvanbračne zajednice, crkvenog i općinskog vjenčanja, osnivanje Alimentacijskog fonda, bolja zaštita djece od fizičkog kažnjavanja, nepotpuno usvajanje, legalizacija surogat majke...

No, to se tek neke od izmjena.

Novosti navode kako će najveći šok sigurno biti priznavanje homoseksualnih brakova , o čemu se intenzivno razmišlja, pri čemu bi se brak ubuduće definirao kao 'zajednica dvije osobe', a ne isključivo muškarca i žene.

Rasprava u srpskom parlamentu o navedenim izmjenama Obiteljskog zakona očekuje se tek kroz osam mjeseci stoga nije poznato kada bi mogao stupiti na snagu. Valja računati i na mogućnost dodatnih promjena što će još odgoditi spomenute novosti.

- U zakonu ima i nekih radikalnih stvari, ali one su rezultat međunarodnih konvencija. Svijet već prihvaća takva rješenja pa ćemo i mi - kazao je Ratomir Slijepčević, tajnik Povjerenstva za izradu Građanskog zakona.

Velika novost je i legalizacija surogat majke kojom bi se u Srbiji, po prvi put, donijeli jasni uvjeti i pravila po kojima bi majka koja želi djecu, a ne može ih roditi dobila mogućnost da sklopi ugovor i da to umjesto nje učini druga žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:01