GLAS NARODA

HOĆE LI GRAĐANI PONOVNO GLASOVATI O BREXITU? Britanska vlada ne želi odgovoriti na pitanje jesu li tražili pravne savjete o novom referendumu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2018. u 20:07

A small number of Pro Brexit protestor organised by UK Unity demand Brexit be allowed and branding Prime Minister Theresa May 'an appeaser' to the EU outside Parliament Square Whitehall, London, England, UK on Wednesday 5 September., Image: 385422917, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

LONDON - Britanska vlada, koja odbacuje mogućnost održavanja novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, odbila je na zahtjev novinske agencije Reuters odgovoriti je li tražila pravne savjete o održavanju drugog referenduma o Brexitu.

Kao objašnjenje zbog kojeg je odbila odgovoriti navela je da bi objavljivanje takvih informacija naštetilo britanskoj pregovaračkoj poziciji u Bruxellesu.

Reuters je zahtjev za odgovorom podnio pozivajući se na zakon o pravu na informacije.

S manje od sedam mjeseci do dana izlaska Britanije iz EU-a i uz žestoko napadan plan premijerke Therese May neki zastupnici i poslovni ljudi sve glasnije pozivaju na održavanje referenduma o dogovoru s Bruxellesom.

May ustrajno odbacuje mogućnost održavanja drugog referenduma nakon onog održanog prije dvije godine na kojemu je većina odlučila napustiti Uniju.

No, dio zastupnika uključujući i neke iz njezine stranke podupiru ideju "narodnog glasa" a i vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn izložen je pritisku da podrži takav referendum.

Kongres britanskih trgovinskih sindikata koji okuplja 48 sindikata u nedjelju je objavio kako bi podržao referendum ukoliko May ne postigne sporazum koji će zaštititi radnike.

Na Reutersovo pitanje o pravnim savjetima dobivenim ove godine o održavanju referenduma o Brexitu ministarstvo za Brexit odgovorilo je da postoji javni interes za odbijanje odgovora na takvo pitanje.

Isti odgovor uslijedio je i na pitanje agencije je li zatražen pravni savjet o opozivu najave namjere napuštanja EU-a.

Ministar za Brexit Dominic Raab prošlog je tjedna kazao kako bi održavanje drugog referenduma potaknulo Bruxelles da ponudi Britaniji "najgore moguće uvjete" za izalzak iz EU-a.

Britanija napušta EU 29. ožujka, a još nije s Bruxellesom dogovorila uvjete izlaska.

Ankete pokazuju da Britanija i dalje ostaje podijeljena oko brexita a bilježi se blagi porast sklonosti ostanku u EU.

Izdvajamo