GLAS NARODA

HOĆE LI GRAĐANI PONOVNO GLASOVATI O BREXITU? Britanska vlada ne želi odgovoriti na pitanje jesu li tražili pravne savjete o novom referendumu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 10.09.2018. u 20:07

 • Profimedia, UPPA News

  LONDON - Britanska vlada, koja odbacuje mogućnost održavanja novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, odbila je na zahtjev novinske agencije Reuters odgovoriti je li tražila pravne savjete o održavanju drugog referenduma o Brexitu.

  Kao objašnjenje zbog kojeg je odbila odgovoriti navela je da bi objavljivanje takvih informacija naštetilo britanskoj pregovaračkoj poziciji u Bruxellesu.

  Reuters je zahtjev za odgovorom podnio pozivajući se na zakon o pravu na informacije.

  S manje od sedam mjeseci do dana izlaska Britanije iz EU-a i uz žestoko napadan plan premijerke Therese May neki zastupnici i poslovni ljudi sve glasnije pozivaju na održavanje referenduma o dogovoru s Bruxellesom.

  May ustrajno odbacuje mogućnost održavanja drugog referenduma nakon onog održanog prije dvije godine na kojemu je većina odlučila napustiti Uniju.

  No, dio zastupnika uključujući i neke iz njezine stranke podupiru ideju "narodnog glasa" a i vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn izložen je pritisku da podrži takav referendum.

  Kongres britanskih trgovinskih sindikata koji okuplja 48 sindikata u nedjelju je objavio kako bi podržao referendum ukoliko May ne postigne sporazum koji će zaštititi radnike.

  Na Reutersovo pitanje o pravnim savjetima dobivenim ove godine o održavanju referenduma o Brexitu ministarstvo za Brexit odgovorilo je da postoji javni interes za odbijanje odgovora na takvo pitanje.

  Isti odgovor uslijedio je i na pitanje agencije je li zatražen pravni savjet o opozivu najave namjere napuštanja EU-a.

  Ministar za Brexit Dominic Raab prošlog je tjedna kazao kako bi održavanje drugog referenduma potaknulo Bruxelles da ponudi Britaniji "najgore moguće uvjete" za izalzak iz EU-a.

  Britanija napušta EU 29. ožujka, a još nije s Bruxellesom dogovorila uvjete izlaska.

  Ankete pokazuju da Britanija i dalje ostaje podijeljena oko brexita a bilježi se blagi porast sklonosti ostanku u EU.

  Izdvajamo