EŠF EUROPSKE KOMISIJE

HOĆE LI JUNCKEROV POSJET TRUMPU ZAUSTAVITI TRGOVINSKI RAT SAD-a I EU? Glasnogovornik šefa EK tvrdi: 'Ne nosi nikakvu ponudu Washingtonu'

Jean-Claude Juncker i Donald Trump
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ide u Washington razgovarati i ne nosi nikakvu ponudu o trgovini američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, izjavio je u ponedjeljak Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas.

"Ne želim ulaziti u raspravu o mandatima, ponudama, jer nema ponuda. Riječ je o razgovoru, dijalogu, prigodi za razgovor", rekao je Schinas na pitanje novinara s kakvim mandatom Juncker odlazi u Washington i ima li kakvu ponudu za američku stranu.

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow kazao je kako američka strana očekuje da Juncker dođe s trgovinskom ponudom.

Schinas je najavio da će Juncker američkoj strani iznijeti europske argumente o štetnosti uvođenja carina.

"Bit će to prigoda za dedramatizaciju mogućih napetosti u pogledu trgovine i za otvaranje konstruktivnog i otvorenog dijaloga s našim američkim partnerima", rekao je Schinas.

Juncker će se u srijedu u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i razgovorati o trgovini kako bi se zaustavio trgovinski rat koji prijeti eskalacijom.

Do posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Trump nazvao Europsku uniju neprijateljem Sjedinjenih Država koja ih iskorištava u trgovini.

Američka administracija je početkom lipnja uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, a sada najavljuje nove namete na uvoz europskih automobila. Europska unija je odgovorila protumjerama i objavila da priprema nove mjere u slučaju uvođenja novih carina na automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:12