MISTERIJ

HOLLYWOOD U LOVU NA KRALJA PREVARA Imitiranjem utjecajnih žena od žrtava izvukao enormne iznose: Namagarčio stotine fotografa, šminkera, kostimografa

Pretvarao se da je supruga milijardera Stephena Schwarzmana Christine (druga slijeva); Wendi Murdoch, bivša supruga Ruperta Murdocha (sasvim desno)
 Profimedia

Holivudska kraljica prevare, tako je časopis Marie Claire nazvao ženu koja se čas pretvara da je bivša supruga Ruperta Murdocha, čas da je singapurska milijarderka, nasljednica meksičkog multimilijardera, ili pak Christine Schwarzman, supruga Stephena Schwarzmana, jednog od najvećih američkih investitora.

Lista osoba koje je prevarila je podugačka, od ne baš poznatih fotografa i make up artistica, do glavnih holivudskih faca. Popis njezinih žrtava nalikuje popisu za kakav glamurozni oskarovski party: predsjednica Lucasfilma Kathleen Kennedy, bivša šefica Sony Picturesa Amy Pascal, jedna od glavnih Marvelovih producentica Victoria Alonso, dugogodišnja producentica Warner Brossa Deborah Snyder, koja je producirala “Wonder Woman”. I još niz glumaca, scenarista, šminkera, fotografa, tjelohranitelja...

Operirala je na sličan način: odabrana žrtva prvo bi primila poziv od muškarca koji bi se predstavio kao suradnik bogate i moćne dame. Pozvao bi fotografa, glumicu ili vizažisticu na snimanje u Jakarti. Ili već negdje u Indoneziji. Potom bi ih nazvala milijunašica, zamolila ih da se pridruže njezinoj humanitarnoj akciji, da sudjeluju u snimanju filma. S pomoćnikom bi dogovorili detalje i u roku od dan ili dva bili bi na letu za Jakartu. Nekoliko dana bi se motali naokolo, ali očekivanog foto sessiona ne bi bilo. Čekali bi i čekali, privatni šofer bi ih vozio od jednog luksuznog hotela do drugog. Platili bi skupu ulaznicu ili dozvolu za snimanje. I vratili se doma neobavljenog posla.

Let za Indoneziju

Joe Scarnici tako je ostavio ženu s djetetom koje je imalo samo dva tjedna i odletio iz Kalifornije u Indoneziju. Fotograf iz San Juana napravio je ime snimajući za Madonnu, ili reklame za Pepsi. Prošlog ljeta nazvao ga je tip s britanskim naglaskom, predstavio se kao Albert, pomoćnik Christine Ong, singapurske poduzetnice koju navodno zovu Kraljicom Bond streeta, jer u prestižnoj ulici u Londonu ima niz dizajnerskih dućana. Joe Scarnici je trebao za gospođu Ong snimiti nekoliko indonežanskih atletičara, kojima je ona plaćala nastup na tokijskoj Olimpijadi 2020. Ako je zainteresiran, ona će nazvati.

I zbilja, u roku od 15 minuta, koliko je fotografu trebalo da izgugla “Christine Ong”, nazvala ga je žena, koja se predstavila kao Christine Ong. Zašto bi najbogatija žena Singapura zvala fotografa koji ima studio u svojoj garaži? Objasnila mu je da ga je preporučila tajnica američke TV zvijezde Marthe Stewart, kojoj je radio fotografije za knjigu recepata 2016. godine. Nakon razgovora sa singapurskom bogatašicom, odmah ga je nazvao Albert i dogovorio s njim detalje. Poslao mu je ugovor na 36.000 dolara i detaljni raspored šestotjednog putovanja. U roku od 48 sati kalifornijski fotograf letio je za Hong Kong, odakle će prijeći na let za Indoneziju.

Put u Indoneziju bio je neuspješan. Joe Scarnici većinu vremena proveo je vozikajući se naokolo s privatnim šoferom, no atletičari su stalno otkazivali i zakazivali nove termine. To je bilo neobično, ali događalo se. Jednom je tako Scarnici izgubio čitav tjedan u Europi čekajući na slavnog nogometaša, koji je obećao snimanje. Na inzistiranje singapurske bogatašice Christine Ong produljio je boravak u Jakarti na još dva dana, i tako žrtvovao par manjih poslova koje je imao dogovorene doma. No atletičari se nisu pojavljivali i Scarnici je izgubio živce.

Kupio je karte za Ameriku, jer ga je u ponedjeljak čekalo snimanje u New Yorku, koje nije smio otkazati. Christine Ong ga je nazvala i sa žaljenjem mu rekla neka joj pošalje račun sa svojim troškovima koje je imao za avionske karte i stvari koje je plaćao kešom, kao što su šofer, hotel i hrana. Bogatašica je inzistirala da se fotograf što prije vrati u Jakartu i dovrši posao, nazivajući ga svako malo. Sve dok joj Scarnici nije odbrusio da nema novca za put u Jakartu dok ne dobije novac za prvo putovanje.

Avionska karta

Nazvala ga je i u ponedjeljak, dok je sa svojim pomoćnikom i drugim fotografom bio na ručku u New Yorku. Dok su razgovarali, kolega je nešto brzo pisao na svoj mobitel. Pokazao ga je Scarniciju: “To je prevara”, napisao mu je kolega. Pokazao mu je blog Carley Rudd, američke fotografkinje specijalizirane za putovanja i turističke destinacije.

Carley Rudd je opisala kako ju je žena, koja se predstavljala kao Murdochova bivša žena, kinesko-američka bogatašica i humanitarka Wendy Murdoch, angažirala za snimanje u Jakarti za jednu izložbu povezanu sa Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. Rudd je potrošila hrpu para na avionsku kartu i hranu, plus 1400 dolara za dozvolu snimanja, kad joj se upalila crvena lampica. Gospođa Murdoch joj je navodno uplatila novac, ali pare nisu stizale. Ubrzo je shvatila da je namagarčena. Među ostalim, tih 1400 dolara dala je u ruke vozaču za “dozvolu za snimanje”. S letovima u biznis klasi to ju je životno iskustvo koštalo 15.000 dolara.

Joe Scarnici je na blogu fotografkinje Carley Rudd vidio fotografiju s onim istim šoferom s kojim je proveo osam dana u Jakarti. Isti čas je okrenuo broj i nazvao FBI. Idućeg jutra još ga je jednom nazvao Albert, zanimajući se kad će se vratiti u Jakartu. I to je bilo to, nikad više nije vidio ni čuo ni Alberta niti njegovu šeficu Christine Ong. Ostali su mu dužni 15.000 dolara. A on je i dalje u šoku, rekao je za magazin Marie Claire. Sve je izgledalo kao jedan običan posao, sve dok se ispostavilo da nije.

Ispostavilo se da je Joe Scarnici samo zadnja u redu riba u mreži holivudske prevarantice. Glavni posao na razotkrivanju nije napravio FBI, jer je za njega bila riječ o previše niskim iznosima, nego firma K2 Intelligence, korporativna istražiteljska agencija, koja je među ostalim pomagala žrtvama velikog financijskog prevaranta Bernieja Madoffa da uđu u trag makar dijelu svoga novca. Istražiteljica Nicoletta Kotsianas (38) još je 2017. dobila poziv od visokorangirane holivudske producentice koja se žalila da se netko lažno predstavlja u njezino ime, šalje mailove i naziva telefonom.

Istražiteljica Kotsianas, bivša novinarka Financial Timesa, otkrila je da netko koristi producentičino ime da bi stupio u kontakt s producentskim kućama, agentima i glumcima. Što je više istraživala, stvar je postajala sve luđa. Prevarant odnosno prevarantica je, koristeći se lažnim identitetom neimenovane producentice, mamila muškarce na telefonski seks. Onda je čula kako nagovara svoje žrtve da dolete u Jakartu.

Kineski akcijski film

Istražiteljici i bivšoj novinarki Nicoletti Kotsianas odmah je palo na pamet izguglati prevare koje imaju veze s Jakartom. Otvorio joj se tekst iz Hollywood Reportera iz listopada 2016.: više britanskih vizažista prevaranti su nagovorili da odlete u Indoneziju kako bi radili na visokobudžetnom kineskom akcijskom filmu.

Kad bi stigli, morali bi platiti barem 1200 dolara svom šoferu - i taj novac nikad nisu dobili natrag. Kao ni ostalo: šofer bi ih par dana vozao naokolo, no do obećanog razgovora s kineskim producentom nikad nije došlo. Ukupni trošak: 8000 dolara, ispričala je jedna britanska šminkerica. “Uvijek sam mislila da se meni tako nešto ne može dogoditi”, kaže. Istražiteljici Nicoletti Kotsianas pošlo je za rukom da isposluje sudske naloge kojima su pokušali ući u trag onima koji stoje iza lanca prevare: administratorima web stranice, tvrtkama vlasnicama web domene, internet provajderima.

Druga je vrsta prevare bila predstaviti se kao holivudska producentica i onda ucjenjivati glumca i kaskadera seksom. To su učinili Victoriji Alonso, producentici “Spidermana”.

Ali ona je poznata kao velika zagovornica LGBT prava, koja se svuda pojavljuje sa svojom suprugom, glumicom Imeldom Corcoran. Stvar ju je toliko razbjesnila da je posvetila ljeto istrazi. Na početku istrage istražiteljica Kotsianas je mislila da je riječ o dvije osobe, pomoćniku “Albertu” i gospođi koja je mijenjala identitete.

Šofer i tajnice

Iz iskaza svjedoka proizlazilo je da je u priči više od jedne osobe, tu je bio šofer u Indoneziji, razne tajnice i pomoćnici. Uvijek je sve počinjalo s “Albertom”, dok bi zaplet nosila milijunašica. Dok početkom 2018. Kotsianas nije rasplela stvar: holivudska prevarantica je u stvari muškarac, sa sjajnom sposobnošću oponašanja glasova i naglasaka.

U srpnju 2019. FBI je konačno objavio da traže žrtve prevare, koji su putovali u Indoneziju privučeni poslom koji im je obećala navodno visokorangirana osoba u industriji zabave. Istražitelji vjeruju da je riječ o stotinama žrtava. Većinom je bila riječ o free lancerima, posebno ranjivoj skupini u vječnoj borbi za novi posao, i to o pojedincima u osjetljivim životnim situacijama, nakon razvoda, rođenja djeteta ili u novčanim problemima. Još samo da ga FBI uhiti pa da saznamo tko je veliki prevarant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:26