ISRAEL FOLAU

'HOMOSEKSUALCE ČEKA PAKAO' Zbog sramotne izjave poznati ragbijaš dobio pedalu i ostao bez unosnih sponzorskih ugovora, sada se sprema na pravnu bitku

 
 Toby Melville / REUTERS

Igrač ragbija Israel Folau, kojeg je Ragbijaški savez Australije otpustio zbog kritiziranja homoseksualaca, sada poziva na javne donacije kako bi pokrio pravne troškove za tužbu koju diže zbog raskida ugovora.

Tridesetogodišnjoj je zvijezdi raskinut ugovor nakon što je u svibnju na društvenim mrežama objavio da 'homoseksualce čeka pakao'. Raskidom ugovora izgubio je i brojne sponzorske poslove s brojnim tvrtkama, poput Land Rovera.

On sada tvrdi da je raskidanje ugovora bilo nezakonito te da se radi o vjerskoj diskriminaciji jer je on kršćanin, dok iz Ragbi saveza poručuju da je prekršio kodeks ponašanja.

Iako je njegova izjava na društvenim mrežama izazvala brojne osude, ima i onih koji se s njime potpuno slažu. Folau je danas objavio video snimku u kojoj je pozvao na donacije kako bi prikupio tri milijuna australskih dolara za svoju pravnu borbu.

Podnio je tužbu protiv ragbi saveza na Australskom tribunalu za radne odnose.

'Svaki Australac bi trebao moći slobodno prakticirati svoju vjeru bez straha od diskriminacije na radnom mjestu. Čak i ljudi koji se ne slažu sa mnom brane moje pravo da izrazim svoje mišljenje. Ako se želite pridružiti ovom putovanju sa mnom i boriti se za pravo na slobodu religije, molim vas da donirate', kaže Folau u video snimci.

Njegov je ugovor bio vrijedan pet milijuna dolara, a Daily Telegraph piše da posjeduje nekretnine vrijedne više milijuna dolara u Sydneyu i Brisbaneu.

On i supruga već su potrošili više od 100.000 dolara na pravne troškove, nakon što su angažirali vrhunske odvjetnike. Ovom bi tužbom mogao tražiti i do 10 milijuna dolara.

BBC piše da su iz Ragbijaškog saveza Australije i ranije upozoravali Folaua na homofobne poruke koje je objavljivao na društvenim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:54