NASTAVLJENI PROSVJEDI

Hong Kong: deseci tisuća osoba ponovo na ulici

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.10.2019. u 19:07

An anti-government demonstrator argues with riot police during a protest against the invocation of the emergency laws in Hong Kong, China, October 14, 2019. REUTERS/Umit Bektas
REUTERS

Više desetaka tisuća prodemokratskih prosvjednika ponovo se u ponedjeljak navečer okupilo u središtu Hong Konga tražeći podršku međunarodne zajednice, posebice Sjedinjenih Država.

"Upućujemo hitan poziv međunarodnoj zajednici da nas podrži, nema drugog rješenja", rekla je 24-godišnja studentica Chun, sudionica skupa koji je policija dozvolila.

Prosvjednici su tražili od američkih zastupnika da izglasaju zakon koji bi omogućio sankcioniranje kineskih čelnika, optuženih za dominaciju na politiku poluatonomnog teritotija, gdje traje kriza bez presedana.

Hong Kong Human Rights and Democracy Act, koji bi ovog tjedna mogli izglasati američki zastupnici u Zastupničkom domu uključuje godišnju procjenu posebnog statusa koji Sjedinjene Države daju Hong Kongu u pogledu trgovine, a mogao bi uključivati i sankcije kineskim dužnosnicima.

Jedan od predlagača tog projekta, republikanski senator Josh Hawley je upozorio tijekom dvodnevnog posjeta bivšoj britanskoj koloniji na skretanje prema policijskoj državi. U Hong Kongu već četiri mjeseca traju sve nasilniji prodemokratski prosvjedi.

Pokret je počeo u lipnju zahtjevom za odbacivanje nacrta zakona o izručenjima, koji je sada obustavljen i od tada su prosvjednici bitno proširili svoje zahtjeve. Traže veće demokratske slobode i istragu o potezima policije od početka mobilizacije.

 "Stanje je kritično", rekao je u ponedjeljak senator Hawley koji je u nedjelju navečer sudjelovao u prosvjedu u četvrti Mongkok. Na pitanje koja će biti njegaova poruka kada se vrati u Washington, rekao je da bi "Hong Kong mogao postati policijska država. Postoji rizik za njegovu vladu i načelo 'jedne zemlje i dva sustava'".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo