OSMI UZASTOPNI VIKEND PROSVJEDA

HONG KONG PROŽIVLJAVA NAJTEŽU POLITIČKU KRIZU Prodemokratski prosvjedi ponovo su organizirani kako bi se zadržao pritisak na vlasti

Prosvjednici praćkom bacaju kamenje ispred policijske stanice u u rezidencijalnoj četvrti Tseung Kwan O
 Tyrone Siu / REUTERS

Prodemokratski prosvjedi ponovo su organizirani u nedjelju na ulicama Hong Konga kako bi se zadržao pritisak na vlasti dan nakon sukoba s policijom u jednoj turističkoj i trgovačkoj četvrti te bivše britanske kolonije.

U tom megapolisu na jugu Kine koji proživljava svoju najtežu političku krizu već osam uzastopnih vikenda održavaju se masovni prosvjedi koji prerastaju u sukobe između malih radikalnih skupina i snaga reda.

U nedjelju poslijepodne predviđene su dvije povorke prije općeg štrajka u ponedjeljak. Više tisuća prosvjednika okupilo se u rezidencijalnoj četvrti Tseung Kwan O.

Druga povorka na otoku Hong Konga trebala bi završiti u parku blizu sjedišta Ureda za veze, organa kineske središnje vlade.

Prije dva tjedna na tu zgradu koja se nalazi blizu sjedišta lokalne vlade prosvjednici su bacali jaja.

Peking stalno upozorava na poteze prosvjednika. Ovog tjedna Narodna oslobodilačka vojska (APL), stackionirana u Hong Kongu upozorila je video snimkom na kojoj je prikazala svoje kapacitete intervencije.

Lokalne vlasti su nakon prošlog vikenda također pooštrile ton i optužile 40-ak prosvjednika za sudjelovanje u pobuni, za što bi mogli biti kažnjeni zatvorskom kaznom do 10 godina.

U subotu navečer su izbili neredi u četvrti Tsim Sha Tsui, nasuprot Hong Konga. Policija je u rastjerivanju prosvjednika upotrijebila suzavac.

Prema policijskom priopćenju od nedjelje tijekom noći uhićeno je više od 20 osoba.

Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji počeeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva.

Ti su prosvjedi do danas najveći izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je preuzeo dužnost 2012. godine, a odvijaju se u vrijeme kada je Kina u sve ozbiljnijem trgovinskom ratu s SAD-om te se susreće sa slabljenjem gospodarstva u politički osjetljivom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:36