DEMONSTRACIJE

HONG KONG UVODI IZVANREDNE MJERE KAKO BI ZAUSTAVIO KRVAVE PROSVJEDE Ovlasti iz kolonijalnog doba utjecat će na sedam i pol milijuna ljudi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2019. u 11:15

An anti-government protester throws an object during a protest in Sha Tin district, on China's National Day in Hong Kong, China October 1, 2019. REUTERS/Jorge Silva
Jorge Silva / REUTERS

Prosvjedi u Hong Kongu prerasli su u nasilje

Hongkonška čelnica Carrie Lam u petak je iskoristila izvanredne ovlasti, koje datiraju iz kolonijalnog doba, prvi put u više od 50 godina kako bi uvela mjere usmjerene na smirivanje nasilja u tom gradu pod kineskom upravom.

Lam je rekla na tiskovnoj konferenciji da u subotu stupa na snagu zabrana nošenja maski u skladu sa zakonima o izvanrednim situacijama koji omogućuju vlastima da "donose bilo kakve propise" ako smatraju da su u javnom interesu.

Mnogi prosvjednici nose maske kako bi sakrili svoj identitet zbog bojazni da bi mogao biti izvršen pritisak na poslodavce da poduzmu mjere protiv njih.

Nije jasno kako će vlada provesti zabranu maski u gradu u kojemu ih mnogi od 7,4 milijuna stanovnika nose svakodnevno kako bi se zaštitili od infekcija nakon epidemije smrtonosnog SARS-a 2003.

Četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda uvukla su bivšu britansku koloniju u najveću političku krizu otkad je vraćena Pekingu 1997. i stvorila su ozbiljan izazov za kineskog čelnika Xija Jinpinga.

Nasilje je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu osnutka Narodne Republike Kine kada je policija ispalila veliku količinu suzavca, 900 gumenih metaka i šest pravih, od kojih je jedan pogodio 18-godišnjaka.

Tinejdžer Tony Tsang pogođen je iz blizine u prsa dok se borio s policajcem. On je optužen za nerede, za što bi mogao bi dobiti kaznu zatvora do 10 godina, i napad na policijskog časnika. Tsang je u stabilnom stanju u bolnici.

Ta pucnjava razbjesnila je prosvjednike koji su divljali diljem grada, bacali molotovljeve koktele, blokirali ceste i izazivali požare, a policija je uzvraćala suzavcem.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo