AKCIJA SPAŠAVANJA

HOROR U KOSOVSKOJ MITROVICI Stotinjak rudara ostalo zarobljeno u utrobi zemlje, izbio požar na trafostanici, spašavatelji ih napokon izvukli

 Ilustracija / Goran Šebelić / CROPIX

NOVO 16:10 - Kosovska novinska agencija Koha javila je da je oko 16 sati dovršena akcija spašavanja te su svi rudari izvučeni iz okna. Nema informacija o ozlijeđenim radnicima koji su ispod zemlje proveli gotovo četiri sata. Slijedi istraga kojom bi trebalo biti otkriveno što je dovelo do havarije koja je mogla završiti tragedijom.

RANIJE

U rudniku Trepča u Kosovskoj Mitrovici danas je došlo do teške havarije nakon koje je stotinjak rudara ostalo zarobljeno na dubini od oko 700 metara pod zemljom.

Zasad nije poznato što se točno dogodilo, potvrđeno je tek da je na jednoj od trafostanica rudnika Stari trg, koji se nalazi u sklopu Kombinata Trepče, izbio požar. Navodno je došlo i do eksplozije transformatora.

Kako javlja B92, šef sindikata rudnika Šukri Sadiku rekao je da je "oko sto rudara ostalo na osmom, devetom i desetom nivou".

- Stručnjaci se trude da, makar privremeno, osposobe električne instalacije kako bi izvukli rudare iz jame - rekao je Sadiku.

Prema nekim nepotvrđenim informacijama dio rudara iza 15 sati ipak je izvučen, no većina ih je još uvijek duboko u rudniku. Sreća u nesreći je što rudnik ima prirodnu ventilaciju pa rudari ne bi trebali biti u životnoj opasnosti - javljaju mediji.

Diretor rudnika Xhafer Peci rekao je za kosovsku agenciju Koha da se radi o iskusnim radnicima različitih profila koji bi se trebali znati izvući iz ove situkacije. Prema Kohinim informacijama dosad je 26 radnika uspjelo izaći iz rudnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:36