VJERAN TOMIĆ

HRVAT IZVEO NAJVEĆU KRAĐU UMJETNINA U POVIJESTI FRANCUSKE U ugledni muzej provalio kroz prozor zbog čega su ga prozvali Spiderman, izrekli mu kaznu

Vjeran Tomić (u krugu) i jedna od ukradenih slika, autora Henrija Matissea

Francuski Hrvat Vjeran Tomić dobio je osam godina zatvora za najveću krađu umjetnina u povijesti Francuske, objavio je u ponedjeljak sud u Parizu.

Dvojica njegovih pomagača osuđena su na šest, odnosno sedam godina zatvora zbog krađe vrijednih slika, uključujući Picassa i Modiglianija.

Pet djela modernih majstora, procijenjene vrijednosti 100 milijuna eura, ukradeno je 2010. iz pariškog Muzeja suvremene umjetnosti.

Tomića su francuski mediji prozvali "spiderman" nakon što je kroz prozor provalio u muzej u kojem alarm nije radio radi održavanja.

Remek djela, uključujući Picassova "Goluba sa zelenim graškom" i Modiglianieva "Žena s lepezom" nikada nisu pronađena.

Sud je osuđenicima naredio da zajedno plate odštetu od 104 milijuna dolara gradu Parizu, vlasniku muzeja.

Tomić je inicijalno bio došao po sliku “Mrtva priroda sa svijećnjakom” Fernanda Légera iz 1922. godine, koju je, kako je poslije rekao sudu, “po njegovu saznanju naručio jedan kolekcionar iz Maroka ili Saudijske Arabije”. Odlučio se naknadno za “Golubicu s graškom” Pabla Picassa iz 1911., “Pastoralu” Henrija Matissea iz 1905., “Ženu s lepezom” Amedea Modiglianija iz 1919. godine te “Maslinovo drvo kraj Estaquea” Georgesa Braquea. Sam je priznao da je najviše uživao u slici “Žena s lepezom”, poslije je istražiteljima rekao da ga je očarala. I inače je krao samo one slike za koje je vjerovao da imaju pravu umjetničku vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:29