KRISTIJAN RADAKOVIĆ ZA JUTARNJI

HRVAT KOJI VEĆ 11 GODINA ŽIVI U PARIZU, A RADIO JE KAO TURISTIČKI VODIČ 'Gotovo svaki dan sam obilazio Notre-Dame, donedavno sam i živio u blizini...'

 REUTERS

Kristijan Radaković (37) Zagrepčanin je koji posljednjih 11 godina živi i radi u Parizu. U trenutku požara bio je na predavanju, udaljen oko dva kilometara od katedrale, a vijest ga je šokirala.

- Prvo sam pomislio da se radi o terorističkom napadu, s obzirom na to da nam je to već postala svakodnevica.

Ali, onda sam čitajući vidio o čemu se radi. Nažalost, moram reći da je to samo nebriga vlasti za kulturno dobro koja se možda mogla izbjeći. Očito je da crkva nije imala dovoljno novaca za obnovu, a vlast nije bilo briga - kazao nam je Radaković.

Inače, Kristijan je prije 11 godina, kad je došao u Pariz, šest godina radio kao turistički vodič i u sklopu turističkog razgleda grada gotovo svakodnevno je vodio turiste upravo u katedralu Notre Dame. Kaže nam da je to najposjećenije mjesto u Parizu koje se ne plaća i godišnje ga posjeti 13 milijuna ljudi.

- To je nevjerojatno. Meni je posebno teško pala ova vijest jer osim što sam svakodnevno ulazio u nju, do nedavno sam i živio u blizini. Prolazio sam uz nju svaki dan i sad je više nema. To je žalosno kako neke stvari uzimamo zdravo za gotovo - kazao nam je Kristijan.

Dodao je da je u gradu kolaps te da on večeras ne namjerava ići blizu katedrale jer kaže da je to sada gotovo nemoguće. - Grad je blokiran, požar će trajati cijelu noć. Ljudi su tužni i u nevjerici. Ne mogu doći k sebi, samo o tome pričaju.

A ja se bojim kako će to izgledati i hoće li se uopće išta spasiti. Pitam se tko će ju obnoviti, za koliko i kada? Nažalost, mislim da je sve gotovo jer se radi o potpuno drvenoj konstrukciji koja će teško preživjeti vatru. Osim toga, u njoj je puno umjetnina koje će nestati - kipovi, vitraji iz 13. stoljeća...- kaže nam Radaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:31