BITKA ZA LJUBAV

Hrvat u vrtlogu američkog pravosuđa: Hoće li morati napustiti supruga ako ne dobije dozvolu boravka?

Partner u istospolnom paru miješanog državljanstva ne može dobiti dozvolu boravka
 Facebook

Jon Eric Evans i njegov suprug Nedo, koji je Hrvat, našli su se pred problemom s kojim se suočavaju brojni istospolni parovi miješanog državljanstva u SAD-u. U veljači 2013. Nedi će isteći viza i ako ne uspije 'osvojiti' novu na posebnoj lutriji za vize zelene karte morat će se vratiti u Hrvatsku – ili riskirati deportaciju i ostati u SAD-u ilegalno.

U želji da ovaj problem približi javnosti, Jon Eric je objavio dirljivu priču o tome kako su se njih dvojica upoznala u Dubrovniku i koliko su sada sretni zajedno. Priča je jednostavna – dvoje ljudi iz dvije različite zemlje zaljube se, ali ne mogu ostati zajedno jer su istog spola. Da nisu, prema američkim zakonima strankinja koja je zaručnica ili supruga američkog državljana mogla bi ostvariti pravo na dozvolu boravka i zelenu kartu, tj. radnu dozvolu.

Nedo i Jon Eric upoznali su se 2005. u Dubrovniku , i to nakon što je Jon Eric pretprio brojne ljubavne brodolome u San Franciscu i već izgubio nadu da će i on naći srodnu dušu. Opisao je kako su im se putevi stalno križali u Dubrovniku, kako su se slučajno sreli nevjerojatan broj puta u kafiću, slastičarnici, pa i dućanu u kojem je Nedo radio, a da Jon Eric to nije znao. Napisao je da je sudbina tada dala sve od sebe da ih spoji, i da su jednako sretni i dan danas.

Jon Eric i Nedo prošli su puno toga i obojica vjeruju da je njihova ljubav posebna i da će uspjeti ostati zajedno. Svake godine do sada Nedo je sudjelovao u spomenutoj lutriji, a zadnja im je nada ovogodišnja lutrija za zelene karte. U međuvremenu, Nedo je u SAD-u na studentskoj vizi, ali mu je studiranja već dosta jer nije u tome čitavim duhom.

Jon Eric dodaje i da Obamina administracija pokušava na više pravnih načina spriječiti ovakvu vrstu nepravde koja razdvaja istospolne partnere, ali smatra da je na američkom pravosuđu da to provede u djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:58