'SELA SU IM POSTALA LOVIŠTA'

'HRVATI U DODIKOVU KANTONU ZABORAVLJENI I OBESPRAVLJENI' Grad Prijedor azilu za pse dodijeli godišnje više novca nego Hrvatima povratnicima

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

"Svi su zaboravili preostale Hrvate u Republici Srpskoj pa očigledno i Dodikov cijenjeni kolega gospodin Dragan Čović. Zato očekujem od gospodina Dragana Čovića, Dodika i Izetbegovića da pod hitno uspostave pravnu državu ravnopravnih građana na cjelokupnom teritoriju BiH umjesto da šire raskol među građanima kako bi osigurali svoju političku vlast u svojim većinskim nacionalnim torovima", upozorio je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, koji se u Banjaluci sastao s preostalim tamošnjim Hrvatima i biskupom Franjom Komaricom.

Predstavnici hrvatskih udruga iz Banjalučke biskupije ogorčeno su iznosili svoje nezadovoljstvo narušenim ljudskim pravima u RS-u gdje se, kako su ispričali, "Hrvatima oduzelo svako pravo na povratak, a onima koji su se vratili otežava ostanak na sve načine". Koliko su Hrvati u Republici Srpskoj obespravljeni govori i primjer kako Grad Prijedor tamošnjem azilu za pse dodijeli godišnje više sredstava nego Hrvatima povratnicima.

Prijeratna brojka Hrvata na području RS iznosila je oko 200.000 tisuća, a danas ih je preostalo tek oko 10.000 ili pet posto. Usto, pravno-politički okvir u kojem još živi ovaj ostatak Hrvata na području Dodikova kantona ne jamči nikakvu mogućnost opstanka Hrvata. Da apsurd bude veći, dopredsjednik entiteta RS-a je iz reda hrvatskog naroda, a i tri ministra su Hrvati, iako su dvojica bez dokaza da pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu. Postoje golemi problemi s opstrukcijom obnove kuća i održivog povratka jer od gotovo 4000 zahtjeva Hrvata iz banjalučke regije do danas nikome nije ni odgovoreno na zahtjev.

Tijekom rata i progona ubijeno je više stotina Hrvata u Banjalučkoj biskupiji, od toga sedam svećenika i jedna redovnica, a srušeno 200 sakralnih objekata. Hrvatska sela postala su srpska lovišta, do lovačkih kuća koje se tamo grade dovodi se infrastruktura, a u hrvatska sela se ne dovodi ni voda ni struja, upozorili su Hrvati iz Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:39