'UZURPATOR DUŽNOSTI'

Hrvatski izaslanici u FBiH kažu da Komšićev izbor krši Dayton, tvrde da se on ne može pozvati na vitalni interes

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.10.2018. u 19:08

Sarajevo, 121014.
Jutros u 7 sati otvaranjem biralista zapoceli su Opci izbori u Bosni i Hercegovini.
Na fotografiji: Zeljko Komsic predsjednik Demokratske Fronte BiH, glasovao je danas u 12 sati na birackom mjestu u OS Vladimir Nazor u sarajevskom naselju Hrasno.
Foto: Fedja Krvavac / CROPIX
Fedja Krvavac / CROPIX

Željko Komšić

Klub hrvatskih izaslanika u gornjem, nacionalnom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nazvao je u srijedu Željka Komšića uzurpatorom dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH čijim je izborom narušen Daytonski sporazum jer on neće moći zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda sukladno tome sporazumu jer su ga birali Bošnjaci.

„Mi članovi kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBIH  ovakav izbor hrvatskog člana predsjedništva smatramo nelegitimnim i izravnim kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma te izborne volje hrvatskog naroda“, navodi se u zajedničkoj izjavi kluba hrvatskih izaslanika.

Izaslanici kažu kako je Komšić na posljednjim izborima na dužnost člana Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao zastupati.

Rekli su kako Komšić neće moći zatražiti zaštitu vitalnih interesa Hrvata kroz taj dom u slučaju da ga preglasaju druga dvojica članova, srpski i bošnjački predstavnici u državnom predsjedništvu.

„Klub hrvatskih izaslanika nema svog člana Predsjedništva BiH s obzirom da u ovoj instituciji neće sjediti predstavnik hrvatskog naroda, dok pak onaj koji ovu poziciju uzurpira, klubu se ne može obratiti jer njega i izaslanike tog kluba nije birao isti narod“, rekli su u priopćenju hrvatski zastupnici iz gornjeg doma Parlamenta Federacije BiH.

Oni su citirali i odredbe Ustava BiH iz članka V kojim se definira da se bilo koji član državnog predsjedništva može žaliti klubu naroda iz kojega dolazi u entitetskim parlamentima u slučaju da bude izabran. Takvo što međutim ne vrijedi u Komšićevu slučaju. Iz kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda navode kako legitimno zastupanje i mehanizmi zaštite nacionalnog interesa u višenacionalnoj državi "imaju smisla samo ako se provode na razini svih administrativno-političkih jedinica".

„Nadamo se da će našu borbu u Domu naroda prije svega preuzeti legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda  koji će predstavljati sva područja na kojima njihov narod živi, za razliku od uzurpatora mjesta hrvatskog člana predsjedništva koji na ta ista područja nije ni dobrodošao“, kaže se u zajedničkoj izjavi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo