POTPORA IZ ZRAKA

HRVATSKI KANADER U SUBOTU GASIO POŽAR U IZRAELU Veleposlanik Ilan Mor, zahvalio u ime izraelskog naroda na angažmanu

Ilustracija
 CROPIX

Hrvatski kanader u subotu je pomogao u gašenju velikih požara u središnjem Izraelu koji su nastali kao rezultat toplinskog vala i visokih temperatura koje su prelazile 45 stupnjeva, a na pruženoj pomoći Hrvatskoj u ime izraelskog naroda zahvalio je veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor.

Prema podacima tamošnjih vatrogasaca, oko tri tisuće ljudi moralo je napustiti svoje domove, a izgorjelo je 45 objekata.

Iz Ministarstva obrane RH izvijestili su kako su temeljem zahtjeva Države Izrael i sukladno odluci Vlade RH, uputili kanader iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na požarišta u Izrael radi pružanja humanitarne pomoći.

Po dolasku u Izrael, pripadnike protupožarne eskadrile dočekali su predstavnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i izraelske policije, te pukovnik Davor Turković.

Mor: Potvrdilo se da su Hrvatska i Izrael dobri prijatelji

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, zahvalio je Republici Hrvatskoj u ime izraelskog naroda na angažmanu snaga i velikoj potpori u pruženoj pomoći kod gašenja požara.

Naglasio je da je Hrvatska i njezino vodstvo ponovno potvrdilo da smo dobri prijatelji kao i da Izrael može uvijek računati na nas.

U valu vrućine koji je u zadnja tri dana zahvatio Izrael gdje su temperature bile i do 47 stupnjeva izbilo je nekoliko stotina požara.

U mjestu Mevo Modiin izgorjelo je 40 od 50 kuća, a vatra je prijetila i da proguta kibutz Harel.

Pored toga, požari su pustošili šume i usjeve. Na gašenju požara bilo je angažirano 14 izraelskih protupožarnih aviona Airtractor i tri izraelska helikoptera.

U pomoć izraelskim snagama pritekla su dva kanadera iz Italije, dva iz Grčke, dva Airtractora s Cipra, helikopteri iz Egipta i jedan kanader iz Hrvatske.

Tijekom jutra ugašen je požar u Ramat Sirinu, koji je zahvatio i područje Jordana uz granicu s Izraelom.

Također, međunarodne snage su tijekom dana patrolirale Izraelom i nadgledale zgarišta te pratila nastanak novih požara.

To je omogućilo izraelskim vlastima da servisiraju protupožarne zrakoplove nakon dva vrlo teška dana provedena u borbi s požarima te da odmore svoje pilote.

"Angažman hrvatskih snaga pokazuje solidarnost, a na taj se način također stječu iskustva letenja u međunarodnom okruženju i provjeravaju nacionalne i međunarodne procedure.

To je važno i za održavanje spremnosti za angažman u projektu RescEU i u slučaju da Republika Hrvatskoj zatreba pomoć u gašenju požara iz zraka", priopćili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53